Türk sinemasında kadının temsilinde alternatif bir mecra olarak uluslararası gezici FİLMMOR kadın filmleri festivali
- Tez No: 429953
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLÇİN ÇAKICI ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Kadın Hareketleri, Türk Sinemasında Feminizm, FİLMMOR
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Türkiye'de kadın hakları için son dönemde yapılan çalışmalar kendisini sinema alanında da etkin biçimde temsil etmeye başlamıştır. Bu yükselişin önemli sivil inisiyatiflerinden biri FİLMMOR'dur. Bu çalışmada, FİLMMOR'un etkinlikleri içerisinde kadının toplumdaki temsili açısından en görünür örneklerinden olan sinema festivalleri ele alınmaktadır. FİLMMOR, kadınlara yönelik eğitimlerden kadınların gelirlerini elde edecekleri yeni iş imkanları sağlamaya varan kadar pek çok noktada destek olan ve kadınların sinema başta olmak üzere diğer tüm medya alanlarında faaliyet göstermelerini sağlayan, böylelikle kendilerini ifade edebilme imkanları yaratan bir sivil toplum kuruluşudur. Bu bağlamda, Türk Sinemasında kadının temsil edilme şekli festivalin on üç yıllık tema ve afişleri üzerinden değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent period, the efforts for women rights appear in cinema as much as it is observed in many other fields. FILMMOR is the name of such a leading civil initiative. In this study, Cinema Festivals, which are organized by FILMMOR as the most prominent activities for the social representation of women is mentioned. FİLMMOR is a nongovernmental organization (NGO) which assembles women under the same ideals starting from education till the new job opportunities also it women to get into act first in cinema and alsoall the other media channels in terms of providing new expressing opportunities. The representation style of woman in Turkish cinema are evaluated in this context through festival thirteen-year-old posters and themes. Keywords : WomanActs in Turkey, Feminism in Turkishcinema, FİLMMOR.