Talep tahminleme ve planlama; Perakende sektörü, e-ticaret uygulaması
- Tez No: 429956
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TANYAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Talep Tahminleme Yöntemleri, e-ticaret, talep tahminleme yazılım paketleri, Demand Forecasting Techniques, E-commerce, Demand Forecasting Software Packages
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Şirketler, artan rekabet koşulları altında ayakta kalabilmek ve rekabet edebilmek için karşılaştıkları çeşitli sorunlara ilişkin etkin kararları belirlemek zorundadırlar. Geleceğe ilişkin verilecek kararlar firmalar için belirsizlik içerdiğinden, bu kararların alınmasında çeşitli tahminlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Bunlardan biri de tedarik zincirinde talep tahminleridir. Şirketlerin ürünlerine olan talebi tahminlemeleri, belirlenecek satış stratejilerinde önemli bir girdi niteliği taşımaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde tedarik zincirindeki ve talep yönetimindeki temel kavramlar, yargısal ve kantitatif talep tahminleme metodları ele alınmakta; talep tahminleme yazılım paketleri, Türkiye'de ki perakende sektörü, e-ticarete yer verilmekte ve son bölümde ürün talebinin tahminlenmesinde kullanılan kantitatif tekniklerin uygulandığı bir tahminleme yazılım paketi uygulanmaktadır. Firma verilerine göre müzik enstrümanları ürün grubunun 2104 yılı talep tahminlerinin oluşturulmasında kullanılan talep tahminleme paketinin performansı ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
Companies must determine the effective decisions about various issues they are faced for businesses to survive and compete under increasing competition conditions Since the future decisions contain uncertainty for businesses, it is needed to develop various forecasts to make those decisions. One of them is the demand forecasts in supply chain. Companies' forecasting their products' demand possesses an important input attribute for the sales strategies to be determined. In the introduction section of the study, basic concepts in demand management and supply chain, qualitative and quantitative forecasting techniques are being considered; demand forecasting software packages, retail sector and electronic commerce in Turkey are being mentioned and in the last section demand forecasting softare packages inwhich qualitative techniques are being used to forecast product demand are being applied. According to the business data, the performance of the demand forecasting software package is used in music instruments product category's demand forecasts for 2014 is being measured.