Öğretmenlerin psikolojik şiddet (Mobbing) algıları İstanbul ili Anadolu yakasında bulunan resmi Anadolu Liselerinde bir tarama
Teachers ' psychological violence ( Mobbing ) perception İstanbul provincial high school official found a scan on the Anatolian side
  1. Tez No: 429972
  2. Yazar: CANER TEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Anadolu Lisesi, Mobbing, Anatolian High Schools
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma ile İstanbul ili Anadolu Yakasında bulunan ondört ilçedeki yetmiş üç Resmi Anadolu Liselerinde görev yapan öğretmenlerin mobbinge maruz kalma algısının yaygınlığı, mobbinge maruz kalma algıları mobbingin çeşitli boyutlarında nasıl yoğunlaştığı ve maruz kaldıkları mobbingin tür ve sıklık algıları kişisel özelliklerine göre nasıl farklılaştığı incelenmiştir. Araştırma grubunu oluşturan 370 öğretmenden alınan verilere göre öğretmenler değişen tür ve yoğunluklarda mobbing davranışlarına maruz kaldıklarını ifade etmişlerdir. Öğretmenler en çok mobbingin kendini gösterme ve iletişimi engelleme boyutuna en az ise doğrudan sağlığa saldırıda boyutuna maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Genellikle 22-40 yaş aralığında, 1-10 yıl ve üzeri hizmet süresi olan, görev yaptığı okuldaki hizmet süresi 1-10 yıl olan bekâr ve erkek öğretmenler bu davranışlara daha çok maruz kaldıkları algısına sahip görülüyorlar. Öğretmenler en çok“Konuştuğumda sözüm kesiliyor”davranışına maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Bu davranışı“Çalışma arkadaşlarım benimle konuşmaktan/çalışmaktan kaçınıyor”davranışı takip etmektedir. Öğretmenler en az“Çalışma arkadaşlarımdan uzak bir ofiste çalışıyorum”davranışına maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Bu davranışı“Özel hayatımla/fiziksel görünüşümle dalga geçiliyor”davranışı takip etmektedir. Öğretmenler mobbing davranışlarına en çok ayda bir sonra haftada bir ve en son her gün maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenler mobbingin farklı boyutlarındaki davranışlara ayda bir sıklığında daha fazla maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Bu sonuç ile birlikte öğretmenlere çok yoğun baskının yapılmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research paper focuses on teachers who serves in 73 official Anatolian High School at the Anatolian side of Istanbul. This paper asks the questions such as; how frequently teachers are facing mobbing, how mobbing is focused in different extent and finally what types and how frequently the mobbing is experience by the teachers who participated in this research. The data has received from 370 teachers from the research group. The teachers stated that they have faced mobbing in various frequency and types. Teachers stated that they mostly experience mobbing of others trying to show their abilities and the least type of mobbing they experience is towards their health and safety. Teachers whom experience above stated types of mobbing are in between 22-40 age gap, whom works at the same school for 1 to 10 years and who are single male. Teachers stated that they are usually interrupted. This interruption is followed by“my collègues do not wish to interract or work with me.”The least mobbing type they experience is“I work far away offices from my collègues.”This type of mobbing is followed by“my collègues make fun of my private life and they are mocking my physical appearance.”Teachers first stated that they experience mobbing once a month then once a week and finally every single day. Teachers stated that they face various types of mobbing more than once a month. In conclusion it can be said that teachers are not facing mobbing heavily.