A fuzzy best-worst multi-criteria decision-making method for third-party logistics provider selection
3. Parti lojistik destek sağlayıcı seçimi için bulanık en iyi- en kötü çok ölçütlü bir karar verme yöntemi
  1. Tez No: 430107
  2. Yazar: SYLIVAN BOAKAI
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. FUNDA SAMANLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik hizmet sunucusu, Bulanık en iyi-en kötü metodu, Analitik Hiyerarşi Süreci, Logistics service provider, Fuzzy best-worst method, Analytical Hierarchy Process
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Son yıllarda, lojistik fonksiyonları bir üçüncü şahısa dış kaynak dikey entegrasyona büyük bir alternatif olmuştur. Üçüncü parti lojistik sağlayıcısı temel yetkinlilik odaklı firmaların rekabet avantajı kazanması için onemli bir kaynak olarak hizmet verebilir. Stratejik üçüncü parti lojistik ortağını seçerken, birçok kriter ve gereken potansiyel sağlayıcıları dikkatle değerlendirilmeli. Bu nedenle, üçüncü parti lojistik sağlayıcı seçimi çok kriterli karar verme problemidir; ve karar vericilerin en iyi ortağı seçmek için güvenilir bir karar destek aracı olması son derece önemlidir. Birkaç çok kriterli karar verme yöntemleri önerilmiştir. Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) ve Analitik Ağ Süreci (ANP) gibi, bu yöntemlerden bazıları kendi tercihlerini belirlemek amacıyla karar vericilerin ikili karşılaştırmalar kullanmasını gerektirir. Ancak, üçüncü parti lojistik seçim kararı ile ilgili kriterler ve potansiyel sağlayıcılarının çok sayıda nedeniyle, bu ikili karşılaştırmalar genel tutarlılık bir azalmaya neden olabilir. Bu tez kısa süre önce önerilmiş olan en iyi-en kötü metodunu karar alıcıların belirsizliği kapsamında daha az mukayeseye ihtiyaç duyulacak şekilde inceleyip geliştirmektedir. Tezin iki hedefi bulunmaktadır. İlk hedef olarak bulanık bir en iyi-en kötü karar verme metodu daha geniş sayıda karşılaştırmalar ve yargıdaki belirsizlikler için sunulmuştur. İkinci olarak, sunulan metod Türkiye'deki orta büyüklükte bir şirkette üçüncü-taraf lojistik seçme problemine uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçları önerilen metodun karar alıcının belirsizliğini daha az sayıda mukayeseler ile gidermekte başarılı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the outsourcing of logistics functions to a third-party has been a major alternative to vertical integration. Third-party logistics provider can serve as a significant source of competitive advantage for firms aiming to focus on their core competencies. In selecting a strategic third-party logistics partner, there are many criteria and potential providers that must be carefully evaluated. Hence, third-party logistics provider selection is a multi-criteria decision-making problem; and it is extremely important that decision makers have a reliable decision support tool to select the best partner. Several multi-criteria decision making methods have been proposed. Some of these methods like Analytical Hierarchy Process (AHP) and Analytic Network Process (ANP) require decision-makers to use pairwise comparisons in order to determine their preferences. However, due to the large number of criteria and potential providers associated with third-party logistics selection decision, these pairwise comparisons might lead to a reduction in the overall consistency. This thesis addresses this issue by extending the newly proposed best-worst method to incorporate decision-makers' uncertainty and vagueness while requiring fewer comparisons as compared to a method like Fuzzy AHP. The aim of this thesis is twofold: first, a fuzzy best-worst multi-criteria decision-making method is proposed to handle the issue of larger number of comparisons and uncertainty in judgements. Secondly, the proposed method is applied to a third-party logistics selection problem at a medium-sized company in Turkey. The results of the study show that the proposed method efficiently handles decision maker's inherent uncertainty while requiring fewer number of comparisons.