Çeşitli üstyüzey işlem malzemelerinin bambuda kullanım performansının incelenmesi
Examination of usage performance of various finishing process materials on bamboo
  1. Tez No: 430165
  2. Yazar: SEVDA AYKAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİT DÜNDAR SOFUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Bambu, Katman kalınlığı, Parlaklık, Pürüzlülük, Renk değişimi, Sertlik, Vernik, Bamboo, Brightness, Color change, Hardness, Layer thickness, Roughness, Varnish
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada ülkemizde ticari faaliyetleri yeni başlayan ve ahşap malzemeye alternatif olan bambu (Bambusa) malzemeye piyasada en çok tercih edilen ahşap koruyucu vernikler uygulanmış ve bazı üstyüzey işlem özellikleri araştırılmıştır. Vernik çeşitleri olarak selülozik vernik, sentetik vernik, poliüretan vernik ve su bazlı vernik kullanılmıştır. Üstyüzey işlem uygulanmış malzemelerde sırası ile sertlik ölçümü, parlaklık ölçümü, renk ölçümü, katman kalınlığı ölçümü ve yüzey pürüzlülüğü ölçümleri yapılmıştır. Bu maksatla Bambu malzemeden TS2470 standardına uyularak hazırlanan örnekler, ASTM-D 3023 esaslarına göre selülozik, sentetik, poliüretan ve su bazlı vernikler ile kaplanmıştır. Vernikli yüzeylerde ASTM-D 4366'ya göre yüzey sertliği, TS 4318'e göre yüzey parlaklığı, ASTM-D 2244-02'ye göre renk değişimi, ASTM-D6132 ve ISO 2808 esaslarına göre katman kalınlığı ölçümü ve ISO 4287'ye göre yüzey pürüzlülüğü tespit edilmiştir. Elde edilen verilere göre vernik uygulandıktan sonraki yüzey sertliği ölçümlerinde poliüretan vernik dışındaki verniklerde yüzey sertliği kontrol numunesine kıyasla düşüş göstermiştir. Parlaklık değerlerinde ise kontrol örneklerine kıyasla üç kata kadar artış görülmektedir. Renk ölçüm değerlerinde örnek yüzeylerini sarı ve kırmızı renge en çok yaklaştıran vernik türü sentetik vernik olmuştur. Renk parlaklık değerinde ise kontrol örneklerine kıyasla bir düşüş görülmektedir. Vernikler arasında toplam renk değişimi incelendiğinde en çok değişim sentetik vernikte görülmektedir. Vernik çeşitleri arasında en fazla katman kalınlığı gösteren vernik çeşidi selülozik verniktir. En az katman kalınlığı ise su bazlı vernikte elde edilmiştir. Yüzey pürüzlülük değerlerinde (Ra ve Rz) üstyüzey işlemi uygulandıktan sonra dört kata kadar düşüş görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the study, wood protective varnishes, which are the most preferred in the market, were applied to bamboo (bambusa) material, whose commercial activities have just started in Turkey and which is alternative to wooden material, and some its finishing process characteristics were investigated. Cellulosic varnish, syntethic varnish, polyurethane varnish and water-based varnish were used as varnish types. Measurements of hardness, brightness, color change, layer thickness and surface roughness, respectively were made on materials on which finishing process was applied. The samples which were prepared out of bamboo material in accordance with the TS2470 standard for this purpose were coated by cellulosic, synthetic, polyurethane and water-based varnishes according to the principles of ASTM-D 3023. In varnished surfaces, surface hardness was determined according to ASTM-D 4366, surface gloss according to TS 4318, discoloration according to ASTM-D 2244-02, layer thickness according to ASTM D6132 and ISO 2808, and surface roughness according to ISO 4287. According to data obtained, in surface hardness measurements made after varnish was applied, surface hardness on varnishes, apart from polyurethane varnish, reduced when compared to control sample. In brightness values, up to three fold increase is seen when compared to control samples. In color measurement values, the varnish type which approximated sample surfaces to colors of yellow and red was synthetic varnish. In color brightness value, a decrease is seen when compared to control samples. When total color change is examined between the varnishes, the change which was the most is seen on synthetic varnish. Cellulosic varnish is the varnish type which show the biggest layer thickness among varnish types. The least layer thickness was obtained on water-based varnish. In surface roughness values (Ra and Rz), it showed almost 4 fold decrease after upper surface process was applied.