Social TV ratings: A multi-case analysis from Turkish Television industry
Sosyal TV reytingleri: Türk Televizyon endüstrisinden bir çoklu vaka analizi
- Tez No: 430392
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET GÜRATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Büyük Veri, Sosyal TV, Televizyon Reytingleri, Twitter Reytingleri, Big Data, Social TV, Television Ratings, Twitter Ratings
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Katlanarak gelişen web teknolojilerinin sürekli bir evrim içerisinde olan mobil cihazlar ile entegrasyonu son yıllarda televizyon yayıncılığı ve izleyicilerin televizyona dair alışkanlıkları üzerinde önemli değişimlere yol açtı. Yayınlanan içeriğin dijital hale gelip zaman ve mekanın getirdiği kısıtlamalardan kurtulmasına paralel olarak, toplumun kendini ifade biçimleri de sosyal medya sayesinde benzer bağımsız bir forma kavuştu. Bu entegrasyon ve bu entegrasyonun izleyiciler ve yapımcılar arasında gerçekleşen diyaloglar, sosyal medya tabanlı reyting ölçümleri, ekranla etkileşimler, kullanıcılar tarafından yaratılan içeriklerin istatistiksel ve bağlamsal anlamda incelenmesi gibi günden güne artan sonuçları sadece Türkiye'de değil, dünyada Sosyal TV olarak adlandırılmıştır. Öte yandan, akademik tanımların Sosyal TV'nin işleyişini anlatmada yetersiz kaldığı görülmektedir. Bu sebeple, bu tezin önemli bir kısmı bu yeni ortaya çıkan etkileşim yumağına kapsamlı bir tanım önerisinde bulunmak için ayrılmıştır. Ayrıca bu tez, her ne kadar erken bir safhada olsa da, Sosyal TV reytinglerinin geleneksel reytingleri tamamlayıcı bir pozisyonda olduğu ve hatta gelecekte geleneksel reytinglerin yerini alabilecek potansiyeli taşıdığı savını ortaya atmaktadır. Bu savı desteklemek için, Türkiye'de Sosyal TV'nin güncel durumu, geleneksel ve Sosyal TV reytinglerinin avantaj ve dezavantajlarının detaylı bir karşılaştırması ile birlikte sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, viewing habits of TV viewers and television itself have changed significantly thanks to the integration of exponentially developing web technologies to continuously evolving mobile devices. Televised content became digitized and freed from time and space, while public expression became available in a time and space unbound form via social media. This integration and its ever growing outcomes started to be called Social TV, which includes dialogues among viewers and/or producers, social media based ratings, screen interactions, analyses over user created content both in numbers and in relation to contexts etc. Academic definitions seem to be insufficient in defining the general scheme of Social TV. Thus, an important part of this thesis aims to offer a comprehensive definition to this newly developed interaction cluster. Moreover, this thesis argues that Social TV ratings are complementary to the traditional set-top- box rating systems with even a potential to replace them in the future. To support this argument, historical background of Turkish Social TV is provided including its current state, as well as a detailed discussion of the pros and cons of Social TV ratings against traditional rating systems.