Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının coğrafya konularında harita ve harita sembollerini kullanabilme becerileri
Map and map symbols using skill of social studies preservice teachers in geography subjects
- Tez No: 430425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI ÖZTÜRK DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Harita, harita becerileri, sosyal bilgiler eğitimi, sosyal bilgiler öğretmen adayları, Map, map skills, social studies education, social studies preservice teachers
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırma, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde eğitim gören Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının coğrafya konularında harita ve harita sembollerini kullanabilme beceri düzeylerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen 30 maddeden oluşan başarı testi uygulanmıştır. Geliştirilen bu ölçme aracı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde eğitim gören 181 Sosyal Bilgiler Öğretmen Adayına uygulanmıştır. Testte yer alan 30 sorunun Cronbach's Alpha katsayısı 0,784 olarak hesaplanmıştır. Araştırma da var olan durumların tespiti için tarama modeli kullanılmıştır. Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının coğrafya konularında harita ve sembollerini kullanabilme beceri düzeylerini belirlemek amacı ile araştırmanın alt problemlerine uygun olarak yüzde, frekans, aritmetik ortalama, t-testi (independence) ve İlişkisiz ölçümler için Kruskal Wallis-H ve Mann Whitney-U testi uygulanmıştır. Verilerin çözümü için SPSS 15.00 programı kullanılmıştır. Tespit edilen sekiz harita becerilerinin her birinin kazanım düzeylerine öğretmen adaylarının cinsiyeti, sınıfı, akademik not ortalaması, sosyal bilgilerin alt dalları ve tarif edilen adresi bulma gibi değişkenlerin etkisi belirlenmiştir. Bütün becerilerin ölçülmesine yönelik olarak hazırlanan toplam 30 maddelik başarı testinin gerçekleşme düzeyi yani ortalama olarak doğru cevaplanma oranı % 68,18 olarak gerçekleşmiştir. Beceriler içinde öğretmen adayları tarafından en fazla gerçekleştirilen ya da başka bir ifade ile başarı testinde en fazla doğru yüzdesine sahip beceri ortalama % 79,2 başarı oranı ile yerin belirlenmesi becerisi olarak karşımıza çıkmaktır. Sembollerin anlaşılması becerisi %73,6 başarı düzeyi ile yerin belirlenmesi becerisinden sonra en çok başarı düzeyine sahip olan ikinci beceri olmuştur. Alansal Perspektifin anlaşılması becerisi % 71, uzaklığın anlaşılması becerisi % 70, harita yorumlama becerisi % 67,5, yeryüzü şekillerinin anlaşılması becerisi % 65,6, harita ölçeği becerisi % 62 düzeyindedir. Yönün anlaşılması becerisi ise % 56,5 düzeyinde gerçekleşerek sekiz beceri içinde en az düzeyde başarının gerçekleştiği beceri olarak belirlenmiştir. Becerilerin kazanım seviyesinde cinsiyetler arası ve sınıf düzeyinde anlamlı bir fark oluşmazken, Sosyal Bilimlerin alt dallarından hangisine daha çok ilgi duyuyorsunuz sorusuna ders olarak Coğrafyayı seçen, tarif edilen bir adresi kolaylıkla bulurum diyen ve akademik not ortalaması yüksek olan öğretmen adaylarının harita beceri düzeylerinin daha yüksek olduğu ve bu değişkenler arasında anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine map and map symbol using skill of Social Studies preservice teachers in geography subjects at Ahi Evran University. Achievement test consisting of 30 questions developed by researchers as a data collection instrument was applied. This assessment instrument has been applied to 181 Social Studies preservice teachers studying at Ahi Evran University. 30 questions' Cronbach's Alpha coefficient was calculated to be 0, 784 in the test. Screening model was used for detection of situations in the research. In accordance with the sub problems of the research‚ percentage‚ arithmetic average‚ t-test (independent) and for unrelated measurements Kruskal Wallis H- and Mann Whitney-U test was applied with the aim of determining map and symbol using skill levels of prospective Social Studies Teachers. SPSS 15.00 program was used for the data analysis. The effect of variable such as gender of teachers, class, academic gpa, sub-branches of social studies on each attainment level of identified eight map skills was identified. The achievement level of the total 30-item test developed to evaluate all skills in other words the average rate of correct answers was realized as 68.18%. The most carried out skill by prospective teachers among all skills‚ in other words the skill that has the most accuracy percentage in the achievement test has emerged as determination of place skill with the 79.2% achievement rate. After the determination of place skill‚ understanding the symbols skill has been the second skill with the 73.6% achievement rate. Understanding the spatial perspective skill is % 71‚ understanding the distance skill is % 70‚ interpreting maps skill is % 67,5‚ understanding the landforms skill is % 65,6 and map scale skill level is % 62. Understanding the direction skill is the least achieved skill among eight skills with % 56,5. There is not a significant difference in gender and grade during the achievement process. However‚ map skills of those who choose geography as a subject of interest from the sub branches of the social sciences, those who can easily find the described address and prospective teachers with high academic grade point average are higher and it was found a significant difference between these variables.