M. P. Mussorgsky Bir Sergiden Tablolar adlı piyano eserinin teknik ve müzikal analizi
Technical and musical analysi̇s of the piano piece called 'Pictures at an Exhibition' by Mussorgsky
- Tez No: 430507
- Danışmanlar: DOÇ. SIDIKA ASLI GEDİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Musorgski, Hartmann, Bir Sergiden Tablolar, Promenade, Rus Beşleri, Mussorgsky, Hartmann, Pictures at an Exhibition, Promenade, Russian Five
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Modest Petroviç Musorgski, Rusya'da sanatın her alanıyla kimliğini kazanmaya başladığı bir dönemde yaşamış, Romantizm ve Realizm akımlarından etkilenmiş aşırı Ulusalcı bir bestecidir. Zengin ve soylu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş olmasına karşın, Rusya'da yapılan toprak reformu ile hayatının tüm akışı değişmiş, subay olarak orduya katılmış ve zorluklarla dolu bir yaşam geçirmiştir. Akademik bir eğitimden geçmemiş olan besteci üyesi olduğu Rus Beşleri grubu içinde hiçbir kurala bağlı kalmadan düşündüğü ve hissettiği gibi eser vermiş tek bestecidir. Döneminin önemli edebiyatçıları ve felsefecileri ile yakın dostluğu olan besteci tam bir entelektüeldir. Müzikte empresyonizmin öncüsü olarak kabul edilen Musorgski, müziğinin özünü Rus kilise müziği modları ve halk şarkılarından almış, Chopin, Schumann ve Liszt'den etkilenerek kendi müzikal kimliğini oluşturmuştur. Ressam arkadaşı Viktor Aleksandroviç Hartmann'ın ölümünden sonra Hartmann'ın 10 farklı tablosu üzerine piyano repertuarının en önemli ve zorlu eserlerinden birisi olan“Bir Sergiden Tablolar”adlı eserini bestelemiştir. Bu çalışmada eser: piyano tekniği, müzikal ve estetik açılardan incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Modest Petrovich Mussorgsky lived in a period during which the identity of art in Russia was being shaped. Heavily influenced by both romanticism and realist aesthetic trends, Mussorgsky was also an extremely nationalist composer. In spite of the fact that he entered the world as the son of wealthy and aristocratic parents, his life changed dramatically under Russia's new land reform laws. Thus, Mussorgsky became a military officer and lived a life full of hardship and struggles. He was the only member of the 'Russian Five' whose musical works paid no heed to compositional rules but were created simply as he thought and felt, since he had had no formal musical education. He was a pure intellectual, and had intimate friendships with important literary and philosophical figures of the time. Though on the vanguard of musical impressionism, Mussorgsky was influenced by Chopin, Schumann and Liszt, and he succeeded in creating his own unique musical style based, among other things, on Russian folk music and on the modal sounds of the Russian Orthodox Church. Following the death of his friend, the artist Viktor Aleksandrovich Hartmann, he composed one of the most important and formidable works in the piano repertoire, 'Pictures at an Exhibition,' based on a series of ten paintings by the artist. The following is a musical, aesthetic and technical examination of this work.