Belgesel sinemada anlatı yapısı: Michael Moore örneği
Narrative construction in documentary cinema: The sample of Michael Moore
- Tez No: 430526
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF GÜRHAN TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: belgesel sinema, sinemada anlatı, michael moore, Narration in cinema, documentary cinema, Michael Moore
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 388
Özet
Sinema tarihinin başlangıcından itibaren sinemasal anlatı türleri içerisinde belgesel sinemanın ayrı bir yeri vardır. Bu sinemasal anlatı türünün yapısı, başlangıçta kurmaca filmlerin sinemasal anlatı yapısıyla uyum göstermektedir. Televizyon aracının ortaya çıkması ve kitlelere seslenme yeteneğinin keşfedilmesiyle birlikte belgesel anlatısının da bu yeni gösteri aracının anlatı yapısına uyum sağlamaya çalışarak varlığını sürdürdüğü görülmektedir. Bu yönüyle belgesel sinemanın sinemasal anlatı formlarından, televizyon programı anlatısına doğru bir dönüşüm gerçekleştirdiği anlaşılmaktadır. Michael Moore da televizyon anlatısı ile belgesel anlatısını harmanlayarak, bahsedilen dönüşümlerin günümüzdeki öncülerinden biri haline gelmiştir. Bu çalışma, belgesel film hareketinde kendine özgün anlatısıyla dikkatleri üzerine çeken Michael Moore'un belgesel filmlerinin yapısal özelliklerini araştırmayı amaçlamıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda, sinemanın anlatı yapısı ve özelinde belgesel sinemanın anlatı yapısı irdelenmiş, Michael Moore'un beş belgesel filmi, anlatı yapısı bağlamında biçim ve içerik yönünden incelenmiştir. Bu bağlamda, çalışmada öncelikle sinemada anlatının ne olduğu, yapısal olarak ne gibi özellikler gösterdiği gibi sorulara yanıt aranmış, ardından sinemada kullanılan anlatı türlerine yer verilmiştir. Sonrasında ise, belgesel sinemanın tanımı, tarihsel olarak nasıl bir gelişim gösterdiği gibi sorulara yanıtlar aranmış ve sonrasında belgesel sinemanın anlatı türlerine yer verilerek, belgesel filmlerin yapısal özellikleri ortaya konulmuştur. Bu kuramsal alt yapının oluşturulmasının ardından çalışmanın örneklemini oluşturan Michael Moore'un belgesel filmleri biçim ve içerik açısından analiz edilmiş ve filmlerinin nasıl bir anlatı yapısına sahip olduğu belgesel sinema anlatısı bağlamında çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Documentary cinema has had a significant place among other cinematic narration styles since the beginning of cinema history. The structure of cinematic narration style is in correspondence with the cinematic narration style of fiction films in the first place. Along with the emergence of television and its ability to appeal to large masses of audience, documentary narrative style tried to survive adapting itself to the characteristics of this new medium. In this sense, it is observed that documentary cinema has had a transformation from cinematic narrative forms to those of television programs. Michael Moore blended the narrative style of television and that of documentary thus becoming one of the forerunners of this particular transformation today. The study is aimed at analyzing the structural characteristics of documentaries of Michael Moore, a center of attraction in the documentary film movement thanks to its peculiar narrative style. The narrative style of cinema and particularly that of documentary cinema is analyzed to attain the specific objective of the study as well as Michael Moore's five documentary films in terms of narrative style, form and content. In this context, the study firstly provides answers for questions like 'what's narration in cinema, what are its structural characteristics as well as what kind of narrative styles are used in cinema'. Then, a definition of documentary cinema is given along with outlining its historical development, various narrative styles in documentary cinema and finally dealing with the narrative structures of documentary films. After the formation of this conceptual framework, Michael Moore's documentary films, forming the sample of study, are analyzed in terms of form and content. In addition, the narrative style of these films is analyzed on the basis of documentary cinema narration.