Vâkidî'nin Kitabu'l- Meğâzî'si (1. cilt) çeviri ve değerlendirme
  1. Tez No: 430525
  2. Yazar: ŞABAN PİRİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Vâkıdî, Meğâzî, Seriye, Gazve, Wâqidi, Maghazi, Seriyye, Gazve
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 403
Özet
Bu tezde, kısaca ilk İslam tarihçilerinden Ömer el-Vâkıdî'nin hayatı, yetiştiği ortamı, ilmî kişiliği, hocaları ve eserleri tanıtılmaya çalışılmıştır. Kitabü'l-Megâzî'nin, Hz. Peygamber'in Medine'ye hicretinin ilk üç yılını konu alan 1. cildi Türkçe'ye çevirilmiş ve ilmî açıdan değerlendirmesi yapılmıştır. Bu bağlamda, Vâkıdî'nin tarih yazıcılığı, bilimsel çalışma metodu ve eserlerinin genel değerlendirmesi yapılmıştır. Kitabü'l-Megâzî'de kullandığı dili ve üslubu; eserde geçen kabile, yer ve topluluk adları, önemli günler, seriyyeler ve gazveler, yine eserde adı geçen şairler, şiirlerin kâfiye ve vezinlerine de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, teachers, books, scientific personality, environment where he grown up, and the life of Omar al-Waqidi, one of the first Muslim historians, were tried to be presented. The first volume of Kitab al-Maghazi which covers the earliest years of the migration of Muhammad from Mecca to Medina was translated into Turkish and evaluated scientifically. In this context, a general assessment of the historiography, scientific working method and books of Waqidi was made. The language and the style he used in Kitab al-Maghazi, the names of tribes and communities, important days, seriyyes and gazves, the poets mentioned in the book and the rhyme and rhythm of the poets were also handled.