Cemaate katılımı etkileyen sosyal faktörler ve etkileri: Kayseri Erenköy cemaati örneği
Social factors that affect joining religious communities:Kayseri̇ Erenköy religious community case
  1. Tez No: 430538
  2. Yazar: EMİNE MERVE AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Grup, Cemaat, Cemaatleşme, Erenköy Cemaati, Religious communities, Forming Religious communities, Erenköy Religious Community
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Cemaate katılımı etkileyen sosyal faktörler ve etkilerinin incelenmesi bu araştırmanın temel konusudur. Bu araştırmanın konusu, teorik düzeyde, dini gruplar konusuyla ilgili bugüne kadar yapılan araştırmalar ışığında cemaat ve cemaatleşme etkileşiminin ele alınması, pratik düzeyde ise cemaate katılımı etkileyen sosyal faktörlerin Erenköy cemaati örneğinde teorik çerçeve ile ilişkisi içinde Din Sosyolojisi açısından incelenmesidir. Daha detaylı ifade etmek gerekirse teorik düzeyde dini gruplar, dini grup tipolojileri, cemaat olgusunun günümüze kadar hangi süreçlerden geçerek geldiğinin kuramsal temellerinin araştırılmasıdır. İnsanların hangi sosyal sebeplerden dolayı cemaatlere üye olmayı tercih ettikleri incelenirken, pratik düzeyde, insanların hangi sosyal sebeplerden ötürü cemaatlere üye oldukları Kayseri Erenköy cemaati örnekleminde incelenecektir. Konunun sayılarla ifade edilebilir özelliklerinden ziyade sayılarla ifade edilemeyen nitel özellikleri barındırması ve açıklamadan daha çok anlama ve yorumlamayı gerektirmesi nedeniyle nitel araştırma yöntemi tercih edilmiş, katılımlı gözlem, gözlem ve görüşme teknikleriyle problem anlaşılmaya, yorumlanmaya ve çözülmeye çalışılmıştır. Görüşmeler yapılırken kartopu örnekleme tekniği kullanılmıştır. Kartopu örnekleme tekniği ile cemaatte prestij sahibi kişilerle tanışıldıktan sonra, onların iletişim ağlarına dahil olunmuş ve bu sayede mensupların çoğuyla görüşme imkanı sağlanmıştır. Toplanan veriler sınıflandırılmış, birbiriyle ilişkilendirilmiş ve yorumlanarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The investigation of social factors that encourage participation to religious associations and their effect is the main area of this study. The topic of this research, which aims to express the reasons for joining religious communities that are quite effective at the present time, is theoretically to discuss the interaction of religious associations and forming these associations in the light of researches that have been made up to now, and is practically to investigate the social factors that encourage participation to religious communities with regards to Sociology of Religion, in the example of Erenköy Religious Community. More precisely, in theoretical sense, while these communities will be analyzed within the scope of religious group typologies, the processes that these communities go through and the social reasons why people prefer to be members of these associations; in practical sense, under the effect of which social factors people adhere to these communities will be examined within the example of Erenköy Religious Community Kayseri. Since the topic includes features that can be measured qualitatively instead of quantitatively and since it requires explanations and interpretations instead of explanations, qualitative research has been selected, and with the help of participative observation, observation, snowball sampling and interviewing, the problem has been tried to be understood, interpreted and solved. In the light of data that has been collected with the use of observation, participative observation and interviews that has taken place in Erenköy Community, social factors that encourage participation to religious associations has been researched. The data collected has been classified, interrelated, interpreted and analyzed.