Osmanlı / Türk müzik kültüründe Avrupa müziğinin yaygınlaşması süreci ve levanten müzikçiler
The process of spreading the European music in the Ottoman / Turkish music culture and the levantine musicians
- Tez No: 430560
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN MURAT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Levanten müzikçiler, Osmanlı / Türk müzik kültürü, Levantine musicians, Ottoman / Turkish music culture
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Levantenler, başta ticaret olmak üzere muhtelif sebeplerle (ekonomik, sosyal, siyasal, vb.) çeşitli Avrupa'da ülkelerinden göç ederek Osmanlı dünyasına yerleşmiş kişi veya ailelerdir. Bu çalışmada Levanten müzikçi kavramı, Osmanlı dünyasında Avrupa müziğinin yaygınlaşması sürecinde rol almış Avrupa kökenli müzikçiler için kullanılmıştır. Bu müzikçiler, başta Avrupa müziğinin icrası ve eğitimi olmak üzere nota yayıncılığı, gramofon ve plak şirketi yöneticiliği, müzik aletleri ithalatçılığı gibi alanlarda öncü ve etkin roller üstlenmişlerdir. Osmanlı dünyasında özellikle Avrupalılaşma ve modernleşme yönünde atılan adımlar, Levanten müzikçiler önünde önemli imkânlar doğurmuş ve süreçte etkin sorumluluklar almalarını sağlamıştır. Bir süreç olarak değerlendirildiğinde Cumhuriyet'e dek intikal eden Avrupa müziğinin yaygınlaşması çalışmalarında Levanten müzikçiler, tartışmasız şekilde belirleyici bir rol oynamışlar; müzikte modernleşme sürecinin etkili aktörleri olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Levantines are individuals or families who had emigrated from various European countries to the Ottoman land with different reasons including commercial, economic, social, political, and so on. This study used the concept of“Levantine musician”to indicate the musicians who were from a European descent and played a certain role in the spreading of European music in the Ottoman world. These musicians had important and efficient parts in many areas including the performance and training of European music, note publishing, management of gramophone and record companies and musical instruments importation. In particular, the progress towards Europeanization and modernization in the Ottoman world begin from the end of the 18th century, created many opportunities for the Levantine musicians and helped them take effective responsibilities in the process. When the efforts for the spreading of European music are evaluated as a process which carried on through the Republican Period, it is observed that the Levantine musicians played a determinant role in undisputed way, and they were the efficient actors of the modernization process in music.