Hastane acil servis iç mekan organizasyonu ve hizmet kalitesi ilişkisi üzerine bir inceleme: Trabzon örneği
A survay on the relation between interior organization and quality of service in hospital emergency department: A case study of Trabzon
- Tez No: 430788
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN AYDINTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Hastane Acil Servisi, İç mekan Organizasyonu, Hizmet Kalitesi, Sağlık Personeli, Space Syntax, Emergency Department, Interior Organization, Quality of Service, Healthcare Staff, Space Syntax
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Hastaneler sağlık hizmeti sunumunun temel birimleridir. Hastaneler teknolojik yapısı ve mimari anlamdaki kompleks oluşunun yanı sıra kullanıcı grubunun çeşitliliğiyle de anlamlı ve önemli yapılardır. Uygun acil tıbbi hizmet alanının oluşturulması, kullanıcı ile hastane arasında fiziksel ve psikolojik anlamda iyi bir ilişki sağlanması ve sürdürülebilmesi açısından oldukça önemlidir. Acil tıbbi müdahale gerektiren durumlarda hastanın tedavisinin yapılabileceği sağlık kuruluşuna en hızlı şekilde ulaştırılması ve gereken müdahalenin zamanında yapılması hastane acil servis birimlerinin sorumluluğundadır. Bu durum acil servis birimini hastane alt birimleri arasında en önemli birimler haline getirmektedir. Acil servis birimi içerisinde tedavi sürecini yöneten sağlık personelidir. Bu nedenle acil servid tasarım etmenlerinin verilen hizmeti olumlu veya olumsuz nekadar etkilediğini tespit etmek oldukça önem taşımaktadır. Çalışma kapsamında acil servis de iç mekan organizasyonunun, verilen hizmeti olumsuz yönde etkileyen bir faktör olarak tespit edilmiş ve bu problemleri tasarım sürecinde tahmin etmek amacı ile yöntem geliştirilmiştir. Bu bağlamda araştırma tekniği olarak görüşme ve space syntax teknikleri seçilmiş ve çalışma alanı olarak seçilen Trabzon“Fatih Devlet Hastanesi”ve“Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi”acil servislerinde yapılan space syntax uygulamaları ve personel ile yapılan görüşmelerden elde edilen bulgular birbiri ile karşılaştırılarak irdelemeler gerçekleşmiştir. Son olarak irdelemeler ve varsayımlar karşılaştırılarak sonuçlar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Hospitals are the basic unit of health care delivery. These buildings are important due to their complex technological and architectural structure as well as the diversity of user groups. Establishment of appropriate emergency medical services field is a powerful reason to provide a sustaining and strong relation between hospital and users both in physical and psychological way. Emergency departments of hospitals are responsible for the patient's treatment in the case of urgent medical requirement and began the healthcare process as fast as possible. Thus we can call emergency department as the most important sub unite of hospitals. As healthcare staff runs the cure process in emergency department, problems which distract the healthcare service, must be studied from their point of view. İn the scope of this research interior organization of emergency department has been identified as a distracting factor of service. Space syntax technique have been used to estimate these problems in design process and find out the effect of interior organization on service. Both space syntax analysis and interviews took place in two hospital emergency department in Trabzon. Comparison done among results obtained from space syntax and interviews have been given in results section. From comparison done between results and hypothesis conclusion section have been created.