İşveren markası ölçeği geliştirme ve çeşitli değişkenler açısından incelenmesi: Akdeniz Üniversitesi turizm öğrencileri örneği
Development of employer brand scale and analyzing in terms of various variables: Ahe example of akdeniz University tourism students
  1. Tez No: 431223
  2. Yazar: EBRU GÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. AKIN AKSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, İşveren Markası, İşveren Markası Ölçeği, Turizm, Brand, Employer Brand, Employer Brand Scale, Tourism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Son yıllarda işveren markası kavramının popülerliği giderek artmaktadır. Bu tez çalışması, Türkiye'de gerçekleştirilecek işveren markası araştırmalarında kullanılmak üzere turizm eğitimi alan üniversite öğrencilerinin alanları ile ilgili işyeri seçiminde göz önünde bulundurdukları kriterleri önem derecesine göre ortaya koymayı amaçlamaktadır. Diğer bir ifade ile bu tez araştırmasının amacı, Türkiye'de turizm eğitimi almakta olan potansiyel işgören perspektifinden işveren markasının belirleyicilerini ölçebilecek bir araç geliştirmektir. Bu konuyla ilgili bir ölçüm aracını geliştirebilmek için işveren markasını oluşturan bileşenleri anlamak gerekmektedir. Tez araştırması, dört aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada turizm eğitimi alan potansiyel işgörenlerin işveren markası kavramına yüklediği anlamlar ve işveren markasını oluşturan öğelerin neler olduğu hakkında genel bir çerçeve çizmek amacıyla odak gruplar oluşturulmuştur. İkinci aşamada, konu ile ilgili literatürde yer alan ifadelerden ve ölçeklerden yararlanılmıştır. Üçüncü aşamada, geliştirilen madde havuzu ile ön test gerçekleştirilmiş ve dördüncü aşamada ise son hali verilen ölçek geniş bir örneklem grubu ile test edilmiştir. Yapılan faktör analizinde işveren markasının itibar, sosyal, gelişim ve ekonomik boyutlar olarak 4 faktörden oluştuğunu ve Cronbach's Alpha değerleri ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğunu göstermiştir. Tez araştırması kapsamında ele alınan işveren markası boyutları bağlamında özellikle katılımcılar tarafından itibar boyutuna ilişkin önermelerin daha fazla önemsendiği (turizm işletmeciliği bölümü 1. Sınıf öğrencileri açısından manidar farklılık net biçimde belirlenmiştir) görülmüştür. Sonrasında ise ekonomik ve gelişim boyutunun önem taşıdığı ifade edilmiştir. Cinsiyete göre ise kadınların erkeklere göre işveren markasının gelişim alt boyutunu daha fazla önemsediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In recent years, the popularity of the concept of employer branding has been increasing. The aim of this thesis to put forward by severity of workplace selection criterias about the fields of tourism faculty students' for using in employer branding researchs in Turkiye. In other words, the aim of this thesis to develop a tool for measuring the determinants of employer branding from tourism faculty students' (potential employee) perspective. It's necessary to understand the components of employer branding to create this measuring tool. The thesis was carried out in four stage. In the first step, focus groups were formed in order to draw a general framewrok about the meanings uploads of potential employees who trained in toursim and the employer branding components. In the second step, it was used the expressions and scales in literature on the subject. In the third step, pretest carried out with the item pool and in the forth step, final version of the scale is tested with a large sample group. Employer branding is composed of four dimensions according to results of factor analysis. Also, the Cronbch's Alpha values showed that the scale is reliable and valid. It is observed that reputation dimension propositions are more regarded by the participants in the context of the dimensions of the employer branding in this thesis. After the reputation dimenson it is stated that economic and development dimension are important for the participants.