Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının Filistin-İsrail barış sürecine etkisi
The effects of United Nations Security Council resolutions on Palestine-Israel peace process
- Tez No: 431329
- Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMMAD ARAFAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Filistin, İsrail, Güvenlik Konseyi, Barış, Palestine, Israel, Security Council, Peace
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 298
Özet
Filistin-İsrail sorununun başlangıcından günümüze kadar etkin rol oynayan Birleşmiş Milletler, aldığı kararlarla sorunun çözülmesinde bir yol haritası oluşturmuştur. Ancak, İsrail hükümeti, Filistin-İsrail barış sürecinde BM Güvenlik Konseyi'nde alınan kararları uygulamayarak sorunun çözümsüz kalmasına yol açmaktadır. Bu kararların uygulanmamasında başta ABD olmak üzere, BM Güvenlik Konseyi'nde etkin devletlerin tutumları, sorunun çözümsüz kalmasına neden olmaktadır. Bu tezin amacı uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasında ana örgüt olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Filistin-İsrail çatışmasında aldığı kararların rolünün incelenmesidir. Tezin araştırma aşamasında Filistin-İsrail çatışmasına yönelik BM Güvenlik Konseyi kararları ile ilgili literatür taraması yapılmış ve elde edilen bulgular dört bölüm halinde tezde aktarılmıştır. Bu tez çalışmasının birinci bölümünde, uluslararası örgütlerin işlevine değinilerek Birleşmiş Milletlerin uluslararası barış ve güvenliğin korunmasındaki rolü ortaya konmaya çalışılmıştır. İkinci bölümünde Filistin-İsrail çatışmasının tarihsel arka planı incelenmiştir. Üçüncü bölümde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde sorunun ana kaynakları belirlenmiş ve Güvenlik Konseyi'nin etkileri üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise, BM Güvenlik Konseyi'nin barış süreci üzerindeki sınırlılıkları ve etkileri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
United Nations, which has been playing an active role since the beginning of Palestinian-Israeli conflict, has set a road map with the decisions it has taken to resolve the issue. However, the Israeli government has been causing the problem to remain unresolved by not implementing decisions that were taken in the UN Security Council for Israeli-Palestinian peace process. The attitudes of active states in UN Security Council, especially USA, help keeping the issue unresolved and non-execution of related decisions. The aim of this thesis is to analyze the role of the decisions taken in the Palestinian-Israeli conflict by United Nations Security Council, which has been the main organization for the maintenance of international peace and security. During the research stage of thesis, literature screening was performed regarding the decisions of UN Security Council for the Palestinian-Israeli conflict and the obtained findings were explained in four parts of the thesis. In the first part of this thesis, it was tried to reveal the role of the United Nations in the maintenance of international peace and security with reference to the functions of international organizations. In the second part, the historical background of the Palestinian-Israeli conflict were examined. In the third part; within the framework of Security Council's decisions, the main sources of the problem were identified and effects of Security Council's decisions were focused. In the last part, the limitations of the UN Security Council on the peace process and its effects were discussed.