Evlilik yaşam doyumunun algılanan ebeveyn ilişkisi, psikolojik dayanıklılık ve dinsel inanç gücü açısından incelenmesi
An analysis of marital life satisfaction in terms of perceived parental relationship, psychological resilience and strength of religious faith
  1. Tez No: 431347
  2. Yazar: GÖNÜL ÖZİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EYÜP ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Yaşam Doyumu, Algılanan Ebeveyn İlişkisi, Psikolojik Dayanıklılık, Dinsel İnanç Gücü, Marital Life Satisfaction, Perceived Parental Relationship, Psychological Resilience, Strength of Religious Faith
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı, evli bireylerin evlilik yaşam doyumu, algılanan ebeveyn ilişkisi, psikolojik dayanıklılık ve dinsel inanç gücü arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Ayrıca, araştırmada evli bireylerin evlilik yaşam doyumunun cinsiyete göre önemli bir biçimde farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu İstanbul ili Beylikdüzü ilçesinde oturan 314 evli bireylerden oluşmaktadır. Çalışma grubunda yer alan yaşları 17 ile 69 arasında değişen bireylerin 193'ü (%62) kadın, 120'si (%38) erkektir ve 1 birey ise cinsiyetini belirtmemiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak Evlilik Yaşam Doyumu Ölçeği (Çelik, 2015), Algılanan Ebeveyn İlişkisi Ölçeği (Çelik ve Öziş, 2016), Kısa Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (Akın, Sahranç, Turan, Akın, Kaya ve Ercengiz, 2014), Santa Clara Dinsel İnanç Gücü Ölçeği (Akın ve diğerleri, 2014) ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezleri, korelasyon, bağımsız örneklem t-testi tekniği ve regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda, evlilik yaşam doyumu, algılanan ebeveyn ilişkisi olan anneye yönelik demokratik tutum algısı ile babaya yönelik ilgisiz tutum algısı, psikolojik dayanıklılık ve dinsel inanç gücü düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Anneye yönelik demokratik tutum algısına sahip olan evli bireylerin daha yüksek düzeyde evlilik yaşam doyumuna sahip oldukları, babaya yönelik ilgisiz tutum algısına sahip olan evli bireylerin ise daha düşük düzeyde evlilik yaşam doyumuna sahip oldukları görülmüştür. Ayrıca, dinsel inanç gücü yüksek olan evli bireylerin algılanan ebeveyn ilişkisi tutumlarından bağımlı tutum algısının daha yüksek olduğu görülmüştür. Yine evli bireylerin babaya yönelik ilgisiz tutum algısı ile psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasında negatif ilişki olduğu görülmüştür. Son olarak da dinsel inanç gücü düzeyleri ile evlilik yaşam doyumu ve psikolojik dayanıklılık düzeyleri ile evlilik yaşam doyumu arasında pozitif ilişki olduğu görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgular alt problemler doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore the relationship between marital life satisfaction of married couples and their perceived parental relationship, psychological resilience and level of faith. This study also investigated if there is a significant difference in marital life satisfaction of married individuals based on their gender. The sample of the study involves married individuals who live in the district of Beylikdüzü, Istanbul. The sample involves 193 (62%) female participants; and 120 (38%) male participants while 1 participant preferred not to declare a gender. (Participants who are range between the ages 17 and 69). Marital Life Satisfaction Scale (Çelik, 2015), Perceived Parental Relationship Scale (Çelik and Öziş, 2016), Brief Psychological Resilience Scale (Akın, Sahranç, Turan, Akın, Kaya, and Ercengiz, 2014), the Santa Clara Strength of Religious Faith Questionnaire (Akın and others, 2014) and a Personal Information Form were used as data collection tools of this study. Hypotheses of this study were tested using correlations, independent samples t test and regression analysis. The results of the study revealed a significant relationship between marital life satisfaction, perceived democratic behavior towards mother and indifferent behavior towards father in a perceived parental relationship, psychological resilience and strength of religious faith. It was found that married individuals with perceived democratic behavior towards mother have a higher level of marital life satisfaction while married individuals with perceived indifferent behavior towards father have a lower level of marital life satisfaction. Nevertheless, it was shown that married individuals with a higher strength of religious faith have a higher perceived dependent behavior when compared to perceived parental relationship behavior. Perceived indifferent behavior towards the father found to be in a negative correlation with the level of psychological resilience. Finally, a positive correlation was found between strength of religious faith and marital life satisfaction and between level of psychological resilience and marital life satisfaction. The findings of this study were then discussed with regards to the sub problems.