Dindarlık ve tasarruf ilişkisi
Connection between prayerfulness and saving
- Tez No: 431422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER CENGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Tasarruf, Yatırım, Yatırım Araçları, Faiz, Prayerfulness, Saving, Investment, Investment Instruments, Interest
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Dindarlık kavramı sosyo-psikolojik açıdan önemli bir kavramdır. Toplumda dindar sıfatına haiz insanlara karşı bir takım beklentiler vardır. Bu beklentilerden biri de İslam dininin emirlerine aykırı olan faiz uygulaması konusundadır. Bu çalışmamızda örneklem grubumuz içinde dindar diyebileceğimiz kişilerin ekonomik seviyelerini göz önüne alarak faiz kapsamına giren yatırım araçlarını kullanıp kullanmadıklarını tespit etmeye çalıştık. Bu tespit için anket yöntemini kullanmayı uygun bulduk. Çalışmamızın sonucunda ankete katılanların büyük çoğunluğunun dindarlık seviyelerinin yüksek olduğu görülmüştür. Bununla birlikte katılımcıların dindarlık ve tasarruf ilişkilerine baktığımızda inanç, ibadet, dini tecrübe, dini etki ve dini bilgi boyutlarında,“dindar”tanımına uygun olarak cevap verenlerin büyük çoğunluğunun tasarruflarını helal bir yatırım aracında değerlendirdiği anlaşılmıştır. Ancak yapmış olduğumuz son tabloda ( araştırmaya katılanların bulunduklarını hissettiği ekonomik seviye durumu ve yatırım ilişkisi yönünden dağılımı) görüldüğü üzere ekonomik olarak kendilerini üst seviyede hisseden katılımcıların yarısına yakını kazançlarını helal olmayan bir yatırım aracında değerlendirmektedir. Bu oran ekonomik olarak kendilerini alt ve orta seviyede hissedenlere kıyasla çok daha yüksek düzeydedir. Bu verilerden ekonomik seviyenin dini hayatı ve dini hassasiyeti etkilediği sonucuna ulaşmış bulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
The concept of prayerfulness is an important concept in terms of socio-psychological. There are some expectations in society against people having a religious attributes. One of those expectations is on interest practice that is contrary to the commandments of the Islam. In this study, we tried to identify people, who are in our sample group, those we can say that they are religious people, are they using investment vehicles within the scope of interest. We found survey method acceptable for this identifying. The results of our study showed that a the level of prayerfulness of majority of respondents is high. However, when we look at the respondents, who are answered in accordance with the definition of“Prayerfulness”, connection between prayerfulness and saving, in the meaning of faith, worship, religious experience, religious knowledge and religious influence it is understood that the majority of them making their saving in halal investments. However, as seen in recent statements that we have made, nearly half of respondents, who feel themselves economically in the upper level, persuading their winnings in non-halal investments. This rate is much higher than opposed to those who feel the lower and middle levels as economic. We have reached the conclusion that, the economic level affects religious life and religious sensitivities.