Belgesel ve kurmacanın ötesinde eşikteki gerçeklik: Pelin Esmer sineması
Reality in the threshold which is beyond documentary and fiction: Pelin Esmer's cinema
  1. Tez No: 431498
  2. Yazar: BAHATTİN EMİRÖNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE ÇİÇEKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Threshold, hybridity, documentary film, fiction film, the reality
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada sinemada gerçek ve gerçeklik, belgesel ve kurmaca biçimindeki bir ayrımın ötesinde bir perspektifle ele alınarak ikisinin arasında bir karışım olarak adlandırılan alana odaklanılmaktadır. Çalışmamızda bu ara alanın gerçekliğin bir oluş olarak belirdiği eşik bir alan olduğu görüşünden yola çıkılarak bu alanın kendine özgü özellikleri temellendirilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla onun sinemasal olarak bir ara alanda yarattığı potansiyellere odaklanmak üzere eşik kavramı üzerinde durulmuştur. Daha sonra belgesel ve kurmaca arasındaki eşik alan ve bu eşik alanda varolan filmlerin hikaye anlatımı, temsil, kurgu gibi sinemasal öğeler bakımından kendine özgü tanımlanabilir özellikleri araştırılmıştır. Çalışmada 'eşik alan' ın tartışılmasının ardından Jean-Luc Godard sinemasıyla bir giriş sonrası Yeni Türkiye Sinemasının günümüzdeki kadın yönetmenlerinden Pelin Esmer'in sinemasından 11'e 10 Kala ve Oyun filmleri irdelenmiştir. Bu filmler üzerinden, eşik alan içinde oluşan anlatı yapısı, yeni bir anlatı mantığı, özdeşleşme gibi konularda farklılıklar ve özellikleri ele alınarak açıklanmaya çalışılmıştır. Anahtar Sözcükler : Eşik, melezlenme, belgesel film, kurmaca film, gerçeklik,
Özet (Çeviri)
In this thesis, the concepts real and reality in the cinema are treated in an original perspective that is beyond the distinction between documentary and fiction genres by focusing on the area which is a blend of the two. Based on the view that the hybrid type is located in a threshold zone, in which the reality stands as becoming, the distinctive characteristics of the newly identified type is tried to be grounded throughout the study. For this purpose, the concept threshold is elaborated to find out cinematic potentials that can be created in this zone. Moreover, the hybrid-threshold and the films that belong to this sphere are discussed in detail in terms of cinematic elements such as narration, representation and fiction. In this study subsequent to discussing threshold area an introduction with Jean-Luc Godard's cinema is followed by an analysis of the films 10 to 11 and Game, by Pelin Esmer, who is a woman director of New Turkish cinema. The films are analyzed based on their characteristics of narration structure, a new way of narrative logic and identification within the limits of hybrid-threshold.