Mesleki eğitim kurslarının kadın istihdamına katkısı (Mersin örneği)
The contribution of vocational training courses to women employment (The case of Mersi̇n)
- Tez No: 431543
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR TANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kadın istihdamı, İŞKUR, mesleki eğitim kursları, Women employment, ISKUR, vocational training courses
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada dünyada ve Türkiye'de kadın istihdamını artırmaya yönelik olarak düzenlenen politikalar ve uygulamalar incelenmiş, Mersin işgücü piyasası genel hatlarıyla değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında genel olarak İŞKUR mesleki eğitim kurslarının yanı sıra diğer kurslar, özellikle istihdam garantili kurslar araştırılarak kadınların işgücü piyasasına katılımları ve katılımlarını etkileyen faktörler üzerinde durulmuştur. Mersin İŞKUR' un mesleki eğitim kurslarını bitiren kadın kursiyerlerin işe yerleştirilmeleri üzerindeki etkisi değerlendirilirken 2013, 2014 ve 2015 Mersin İşgücü Piyasası Analizi Raporları baz alınmıştır. Özellikle son üç yıl içerisinde işe yerleşen ve yerleşmeyen kadınlarla yapılan görüşme verilerinden yararlanılarak işgücü piyasasındaki konumları araştırılmıştır. Çalışma sonucunda Kurumun mevcut kaynaklarını kadın kursiyerleri için kullandığı, ancak mesleki eğitim kurslarını bitiren kadınların istihdam edilebilirlikleri üzerinde gerektiği gibi etkili olamadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, policies aimed at increasing women employment and the associated vocational training programs were investigated in Turkey and in the world. Within this context vocational training courses by ISKUR, especially the ones with employment guarantee were analyzed to find out the factors that are effective on the participation of women in the labor market. In this study, the impact of Mersin ISKUR on the employment of women who completed the vocational training courses was investigated on the basis of Mersin's labor market analysis reports for 2013, 2014 and 2015. According to the results of interviews conducted with women that were employed or unemployed in the last three years, their position in the labor market was examined. The results indicated that ISKUR puts its resources to use for women trainees but it can not have an expected impact on the employment of women that completed vocational training courses.