İskemik önkoşullamanın elit kuvvet sporcularında performans üzerine etkilerinin incelenmesi
İschemic preconditioning in strength elite athletes of their effects on performance evaluation
  1. Tez No: 431868
  2. Yazar: MORTAZA MOGHIMI OSKOUEI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP SÜRHAT MÜNİROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Elit Kuvvet Sporcuları, İskemik Önkoşullama, Performans, Powerlifting, Elite Athletes Strength, Ischemic Preconditioning, Performance, Powerlifting
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalışmanın amacı İskemik önkoşullamanın elit kuvvet sporcularında performans üzerine etkilerinin incelenmesidir. Bu Araştırmaya 36 elit Erkek sporcu (Ortalama yaş: 31,91±18,25 yıl; boy: 178,88±12,05 cm; VA: 100,00±30,78 kg), Powerlifting bıranşından gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar rastgele olarak Tek grupta Kontrol (n=36) ve İSÖK (n=36) grubunda yerleşmiştir. Katılımcılar performans ölçümlerini ilk Kontrol grubunda ve sonar İSÖK grubunda yapılmıştır. Performansı belirlenmesi amacı ile kuvvettki (1RM) Tek Maksimüm kaldırma Testi Squat, Bench Press, Deadlift ve Toplam Kaldırılmış Ağırlık, Testleri yapılmıştır. İskemik önkoşullamanın etkisinin belirlenmesi için katılımcılar öntest ve son test olamak üzere Squat, Bench Press, Deadlift ve Toplam Kaldırılmış Ağırlık testlerine dahil edilmiştir. İstatistik analizleri test öncesi Friedman Tekrarlı Ölçümlerde Varyans Analizi yöntemi kullanmıştır. Değerlerin son test arasındaki farkları ise Eşleştirilmiş İşaret Wilcoxon Test ile belirlenmiştir. Ayrıca bazı değerlerin dağılımı parametrik olduğu için T-TEST (One Sample Test) bu çalışmada kullanılmıştir.Tüm istatistik işlemler (p0.05). Toprlanma parametrelerinde, Laktik Asit, Ürik Asit, Kalp atım hızı, kan Sistolik ve Diyastolik basıncı analizine göre, sonuçlarda anlamlı fark tespit edilmemiştir (p>0.05). Sonuç olarak, İSÖK uygulanması elit kuvvet sporcularında performans üzerine etkisi olduğunu ve performansı arttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of ischemic preconditioning on the performance of athletes in the elite strength. This study of 36 elite male athletes (mean age: 31.91 ± 18.25 years, height: 178.88 ± 12.05 cm, weight: 100 ± 30.78 kg) participated voluntarily in the Powerlifting branch. Participants randomly contorol One group (n = 36) and Ischemic preconditioninig (n = 36) are located in the group. Participants were made in the first group contorol of performance measurements and Ischemi preconditioning next groups. Performance of strength that for the purpose of determining (1RM) one repetition maximum lifting test Squat, Bench Press, Deadlift and total weight lifted, the test is performed. participants to determine the effect of ischemic preconditioning in order to be pretest and posttest Squat, Bench Press, Deadlift and are included in the total lifted weight test. Statistical analysis methods have been tested before use in Friedman Repeated Measures Analysis of Variance. The final test is determined by the difference between the value of the Signal paired Wilcoxon test. In addition, T-TEST for some values of the parametric distribution (One Sample Test) process Was conducted. All statistical procedures processed by using significance level at (p 0.05). In recovery parameters, Lactic Acid, Uric Acid, Heart rate, systolic and diastolic blood pressure, according to the analysis, the results were not detected in significant differences (p> 0.05). The result, it was demonstrated that the effect on performance in Ischemic preconditioning applied to increase the performance the elite strength athletes.