Refleksoloji uygulamasının anksiyeteye etkisi
Effect of reflexology application on anxiety
  1. Tez No: 431877
  2. Yazar: MERVE UĞURYOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Reflexology, anxiety, psychiatric nursing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Araştırma, refleksoloji uygulamasının anksiyeteye etkisini belirlemek amacı ile planlanmış ön test son test kontrol gruplu bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'ne kayıtlı olan öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmanın ilk aşamasında tüm öğrencilerin anksiyete düzeyi belirlenmiştir. İkinci aşamada anksiyete düzeyi yüksek olan öğrencilerden basit rastgele örnekleme yöntemi ile belirlenen 30 kişi vaka ve 30 kişi kontrol grubunu oluşturmuştur. Veri toplamada;“Tanıtıcı Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Durumluk Sürekli Kaygı Ölçeği ve Anksiyete Algı Skalası”kullanılmıştır. Araştırmanın gerçekleştirilebilmesi için etik kuruldan, kurumdan ve öğrencilerden yazılı izinler alınmıştır. Araştırmanın girişim aşamasında ilk olarak vaka ve kontrol grubundaki öğrencilere refleksoloji ile ilgili eğitim verilmiştir. Vaka grubundaki öğrencilere toplamda altı seans refleksoloji uygulanmıştır. Vaka ve kontrol grubundaki öğrencilere refleksoloji uygulaması sonrası“Beck Anksiyete Ölçeği ve Durumluk Sürekli Kaygı Ölçeği”son test ve bir ay sonra kontrol izlem testi olarak eş zamanlı uygulanmıştır. Ayrıca vaka grubundaki öğrencilere her refleksoloji uygulaması öncesi ve sonrası anksiyete algı skalası uygulanmıştır. Verilerin analizinde; tanımlayıcı analizler, Bağımlı Gruplarda t testi, Bağımsız Gruplarda t testi, Tek Yönlü ANOVA testi, Pearson Korelasyon, Tekrarlı Ölçümlerde ANOVA testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları incelendiğinde; refleksoloji uygulaması sonrası vaka ve kontrol grubu öğrencilerin gruplar arası Beck Anksiyete Ölçeği puan ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş kaydedilmiştir (p=0.00). Öğrencilerin grup içi Durumluk Kaygı Ölçeği puan ortalamalarında vaka grubunda anlamlı bir fark saptanmış (p=0.00), kontrol grubunda anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0.83). Refleksoloji uygulanan vaka grubundaki öğrencilerin anksiyete algı puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p=0.00). Sonuç olarak, altı seanslık refleksoloji uygulamasının anksiyete düzeyine olumlu etkisinin olduğu bulunmuştur. Anahtar Kelimeler; Refleksoloji, anksiyete, psikiyatri hemşireliği.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the reflexology's effect on anxiety and is based on a pretest - posttest control group. Research environment consists of the students of Ege University Nursing Faculty. In the initial phase of the study, anxiety levels of all the students were detected. In the second phase, of those students with a high level of anxiety, 30 constituted the case group and another 30 comprised the control group, who were selected by simple random sampling method.“Introductory Information Form, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, The State-Trait Anxiety Inventory and Anxiety Perception Scale”were used in collecting data. The required written permissions were obtained from the Ethics Committee, the Institution and students taking part in the study in order to carry out the research. In the application phase of the research, firstly students in the case and control group were provided with trainings on reflexology. The case group had reflexology applied for six sessions in total. After the application of reflexology,“Beck Anxiety Inventory”and“The State-Trait Anxiety Inventory”were applied simultaneously for the students in both case and control groups as a final test and a month later as a monitoring test. Additionally, the case group was also applied on the basis of the anxiety perception scale before and after going through each reflexology session. In analysing the data before and after each reflexology session, descriptive statistics, Paired-Samples T Test, Independent Samples T Test, One Way ANOVA Test, Pearson Correlation, and Repeated Measure ANOVA Test were used. Reviewing the research results; after the application of reflexology, a significant statistical decrease was found in intergroup Beck Anxiety Inventory average points of both the control and case group students (p=0.00). As for the intergroup State-Trait Anxiety Inventory average points, a significant difference was detected in the case group (p=0.00), however, no such change was monitored in the control group (p=0.83). An outstanding statistical difference was also found between the anxiety perception average points of the students in the case group that had reflexology applied (p=0.00). Consequently, it is determined that six session reflexology application has positive effect on anxiety level.