Sismik zemin büyütmelerinin izmit körfez geçişi Osman Gazi Asma Köprüsü'nün dinamik davranışına etkilerinin araştırılması
Investigation of seismic site amplification effects on dynamic behaviour of Osman Gazi Suspension Bridge
- Tez No: 432195
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asma köprüler, İzmit Körfez Geçişi Osman Gazi Asma Köprüsü, zemin tepki analizi, dinamik analiz, Suspension bridges, Izmit Bay Osman Gazi Suspension Bridge, site response analysis, dynamic analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez çalışmasında mesnetlerinde farklı yer hareketi ve üniform yer hareketi etkisi altında asma köprülerin dinamik davranışı incelenmiştir. Bu doğrultuda İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü model olarak seçilmiştir. Köprü konumu itibariyle sismik aktiviteler açısından çok aktif bir bölge üzerinde bulunmaktadır. 1999 yılında meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depreme neden olan Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın köprüye çok yakın bir konumda yer alması bu durumun önemini daha da arttırmaktadır. Köprünün 3 boyutlu sayısal modeli SAP2000 programında oluşturulmuş ve zaman tanım alanında doğrusal olmayan hesap yöntemi kullanılarak yapının sismik davranışı incelenmiştir. Yer hareketi modeli oluşturulurken, köprünün her bir mesnetinde yerel zemin koşullarının meydana getireceği etkiler göz önünde bulundurulmuştur. Bir boyutlu zemin tepki analizleri gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak üniform ve üniform olmayan yer hareketi altında köprüde meydana gelen etkiler karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines dynamic behavior of the suspension bridges under multiple-support seismic excitations. In this direction, İzmit Bay Bridge has been selected for case study which is on high seismicity region. In addition to that, being close to the North Anatolian Fault, where 1999 İzmit Earthquake of magnitude 7.4 occured along, enhances the importance of İzmit Bay Bridge selection, particularly. The 3D finite element model of bridge is generated through SAP2000 analysis program and seismic behaviour of the bridge is evaluated by means of nonlinear time history analysis. While modeling the ground motion, the response that is created by local soil conditions on each support is taken into consideration and one dimensional site response analyses are performed. As a result of multiple-support seismic excitations and uniform ground motion analysis, displacements and forces at critical points of the bridge are investigated.