Üç boyutlu (3D) dairesel saç örgüler: Aksiyal ring metodu (bilişik saç örgü)
Thre dimensional (3D) circular braiding: Axial ring method (bilisik braiding)
- Tez No: 432315
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BİLİŞİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: 3D dairesel saç örgülü önşekil, düzlem dışı açı, adım sayısı, iplik yörüngesi, önşekil açılma koşulları, 3D circular braided preform, out of plane angle, row step, yarn orbit, preform jamming conditions
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmada yeni bir üç boyutlu (3D) saç örgü önşekil yönteminin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda yeni yöntem geliştirilmiş ve 3D tamamı ile saç örgülü ve çözgü uzantılı saç örgülü önşekiller üretilmiştir. Ayrıca geleneksel dört adımlı yöntem kullanılarak 3D saç örgüler ve çözgü uzantılı saç örgüler üretilmiştir. Üretilen bütün önşekillerin geometrik özellikleri karakterize edilmiştir. Önşekiller sabit adım sayısında kat sayıları arttırılarak üretilmiştir. Üretilen önşekillerin boyut, sıklık, açı (yüzey açısı, saç örgü açısı ve helis açısı), temsili iplik uzunluk (iplik yüzey uzunluğu, saç örgü iplik uzunluğu, yüzey ark iplik uzunluğu ve toplam iplik uzunluğu) değerleri normal ve açılma koşulları (minimum - maksimum) göz önüne alınarak ölçülmüştür. Ayrıca üretilen bütün önşekil yapıların birim hücreleri ve iplik yörüngeleri tanımlanmıştır. Geleneksel 3D dairesel saç örgülü ve çözgü uzantılı saç örgülü 1x1 adımlı önşekillerde, katlarıyla tamamı ile kesişmeli entegre olmuş bir yapı elde edilmiştir. Ayrıca, 3D saç örgü yapıların normal koşuldaki geometrik değerleri maksimum ve minimum açılma koşulları arasında çıkmıştır. Bu sonuçlar göstermektedir ki, yeni geliştirilen yöntemle 3D tamamı ile ve çözgü uzantılı saç örgü önşekiller farklı birçok endüstriyel alanlarda kullanılmak amacı ile başarılı bir şekilde formlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to develop a new three dimensional (3D) braided preform fabrication method. In this purpose, the new method was developed and 3D fully and axial braided preforms were fabricated. Geometric characterizations of all developed preform structures were defined. The 3D braided preforms were produced based on defined number of step and number of layers which increase during formations. The measurements on developed 3D braided preforms were performed on outside diameters, angles including surface angle, braiding angle and helix angle, representative yarn lengths including surface yarn length, braiding yarn length, surface arc length and total yarn length in which normal and jamming conditions were considered. In addition, unit cell and yarn orbits of the all 3D braided preforms were defined. In 1x1 step preform structure, all interlayer were interconnected and fully integrated structure was resulted. It was also found that the geometric properties of 3D braided preform structures were between jamming conditions. The results indicated that the developed 3D braided structures by employing the new 3D braiding method are successfully formed in use various possible applications.