Facebook kullanımının yetişkin bayanların yalnızlık ve umutsuzluk düzeyi üzerindeki etkileri
The impact of facebook use on the loneliness and despair levels of adult women
- Tez No: 432342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HAYDAR ŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yalnızlık, Umutsuzluk, Yetişkin Bayanlar, Facebook, Adult females, Despair, Lonelines, Facebook
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma Facebook kullanımının Yetişkin bayanların yalnızlık ve umutsuzluk düzeyi üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Mazman Facebook Kullanım amacı Ölçeği, UCLA Yalnızlık Ölçeği, Beck Umutsuzluk Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanmış olan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 22 Statistics paket programı, Cronbach ve KR-20 testi kullanılarak analiz edilmiştir. Facebook kullanan bayanların yaşları, Beck Umutsuzluk Ölçeği ve UCLA Yalnızlık Ölçeğinden aldıkları puanlar arasındaki ilişkiyi analiz etmek için basit doğrusal regresyon analizi ve ikiden fazla grup karşılaştırmalarında tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Katılımcıların, Beck Umutsuzluk Ölçeği ve UCLA yalnızlık ölçeğinden aldıkları puanların, yaşa, sosyo ekonomik düzeye, eğitim düzeyine ve çalışma durumuna göre farklılaşmasının değerlendirmesine ilişkin yapılan varyans analizi sonucunda tespit edilen anlamlı farklılıkların kaynaklarını tespit edebilmek için Dunnet T3 post-hoc testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, katılımcıların Facebook sitesini farklı amaçlar için kullanıyor olsalar da en yaygın kullanım amacının, ''günlük haberleşme ve günlük ilişkiler'' in devamına yönelik olduğu sonucuna varılmıştır. En yaygın ikinci kullanım amacı ise, sosyalleşme amacıdır. Yapılan analizden elde edilen sonuçlara göre Günlük iletişim ve sosyalleşme amacı ile Facebook sitesini kullanan bayanların yaş ortalamaları ile yalnızlık ve umutsuzluk arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların UCLA Yalnızlık Ölçeği ve Beck Umutsuzluk Ölçeğinden aldıkları puanlar ile sosyoekonomik durum, eğitim düzeyi ve çalışma durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been carry out in order to analyze the impact of using facebook on the loneliness and desoeration levels of adult females. The study employed varous data collection tools including Mazman facebook usage purpose scale, UCLA loneliness scale,BECK desperation scale, and the personal information from prepaured by the researcher which question the age, socio-economic status, aducation level, and the working status of the participants. The data collected for the study were analised by using SPSS statistical package program cronbach and the KR.20 test. The P value was assumed to be ….. .05 as the significate level in the evaluation of all of the analised te relation between the ages of female facebook users and their scores in the BECK desuperation scale and UCLA lonelines scale. Dunnet T3 post-hoc tests were used in order to identify the sources of significant diffirence obtainet as a result of the variance analysis carried out for the assessment of the differentation of the scores obtained by the female participants from BECK desperation scale and UCLA lonelines scale depending on age, socio-economic status, education level and working status. As a result of the study it was concluded that the most common purpose of facebook usage is the maintenano of Daily communication and Daily relations even thought they have other additional purpose. According to the results of the analysis a positively significant correlation of the female facebook participants who use the website for Daily communication and socialization. No significant corellation wass found between the UCLA loneliness scale and BECK scale scores of the participants and socio economic status, education level and working status.