Ergenlerde umutsuzluk ve boyun eğici davranışlar ilişkisinin incelenmesi
Analysis on the relationship of despair and submissive behaviors in adolescents
  1. Tez No: 432341
  2. Yazar: YASEMİN ALTINSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HAYDAR ŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Umutsuzluk, Boyun Eğici Davranış, Adolescence, Hopelessness, Submissive Behavior
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma, ergenlik dönemindeki lise öğrencilerinin, umutsuzluk düzeyleri ile boyun eğici davranışları arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Beck Umutsuzluk Ölçeği, Boyun Eğici Davranışlar Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Kişisel bilgi formu öğrencilerin cinsiyeti, sınıf düzeyi, algılanan sosyoekonomik düzeyi ve algılanan anne baba tutumları ile ilgili soruları içermektedir. Araştırma ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. İstanbul ili Sultangazi ve Şişli ilçelerinde bulunan ve farklı liselerde okuyan 174 kız, 134 erkek, toplam 308 öğrenci araştırmaya katılmıştır. Veriler SPSS 22.0 istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Analiz sürecinde t testi , ANOVA, Post-Hoc testlerinden Bonferoni analizi ve Pearson Korelasyon Katsayısı Çarpımı yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; öğrencilerin umutsuzluk düzeyleri ile boyun eğici davranış düzeyleri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Öğrencilerin umutsuzluk düzeyleri arttıkça boyun eğici davranış düzeyleri de artmaktadır. Öğrencilerin umutsuzluk düzeyleri, algılanan anne baba tutumuna göre istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde farklılaşmakta ancak cinsiyet, sınıf düzeyi ve algılanan sosyoekonomik düzey değişkenlerine göre istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde farklılaşmamaktadır. Öğrencilerin boyun eğici davranışları cinsiyet değişkenine göre farklılaşmakta ancak sınıf düzeyi, algılanan sosyoekonomik düzey ve algılanan anne baba tutumuna göre farklılaşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research has been done to investigate the correlation between the level of despair and submissive acts of pubescent highschool students. In the research, Beck Despair Scale, Submissive Acts Scale and a personal information form, which has been prepared by the researcher, have been used to collect the data. Personal information form contains questions about the students' gender, grade level, percieved socio-economic level and percieved parents' behaviour The research has been done by using relationally scanning model. The participants have been chosen from different highschools in Sultangazi and in Şişli, located in İstanbul. 174 girls and 134 boys, totally 308 students have participated in this research. Data have been analyzed by SPSS 22.0 statistical package programme. During the analysis, t test, ANOVA, Bonferoni Analysis which is one of the Post-Hoc tests, and Pearson's Correlation Coefficient Product have been used. According to research results, there is a positive and meaningful correlation between students' despair levels and their submissive acts. As students' despair level increase, their submissive behaviours increase, too. Based on percieved parents' acts, students' despair levels differentiate in a statistically meaningful way but on the other hand there is no change observed, as the gender, grade level and percieved socio-economic levels differentiate. Students' submissive acts may be seen in different ways according to their gender, although they don't change according to their class level, percieved socio-economic level and percieved parents' acts.