Mesleki eğitim öğrencilerinin teknoloji destekli ortamda uzamsal yeteneklerinin gelşiminin incelenmesi
Investigating the growth of vocational education students' spatial abilities in a technology supported environment
- Tez No: 432428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BAHADIR YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: uzamsal beceri, uzamsal görselleştirme becerisi, Cabri 3D geometri yazılımı, matematik eğitimi, mesleki eğitim, spatial skill, spatial visualisation skill, Cabri 3D geometry software, mathematics education, vocational education
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmada bir mesleki eğitim merkezine devam eden öğrencilerin uzamsal yeteneğinin“Açınımlar, Döndürme ve Görünüşler”alt bileşenleri kapsamında gelişimleri teknoloji destekli bir öğretim ortamında incelenmiştir. Çalışma iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde bir mesleki eğitim merkezine devam eden 30 öğrencinin uzamsal görselleştirme yetenekleri belirtilen bileşenler kapsamında değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme ile öğrencilerin ne tür zorluklar yaşadıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu aşamada Purdue Uzamsal Görselleştirme Testi ve yazılı değerlendirme soruları kullanılmıştır. Ardından klinik görüşmeler gerçekleştirilmiştir. İkinci bölümde ise bu 30 katılımcı arasından öğretim deneyi kapsamında oluşturulan sınıf için sekiz katılımcı belirlenmiştir. Çalışma kapsamında Cabri 3D geometri yazılımı temelli yürütülen eğitimlerde katılımcıların bireysel olarak takip edilmesinin mümkün olması açısından sekiz kişilik sınıfın dördüne odaklanılmıştır. Çalışmanın son kısmında bu sekiz öğrenciye ön değerlendirmede sorulan sorular küçük değişiklikler yapılarak tekrar sorulmuş ve kendileri ile klinik görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ardından bu sekiz öğrenciye Purdue Uzamsal Görselleştirme Testi son test olarak tekrar uygulanmıştır. Çalışma bulguları, katılımcıların uzamsal görselleştirmede çeşitli zorluklar yaşadıklarını göstermiştir. Özellikle, bulgular öğrencilerin verilen 3B cisimlerin 2B açınımlarını ve belirtilen bir yönden görünüşlerini çizmede çeşitli hatalar yaptıklarını göstermiştir. Ayrıca bulgular öğrencilerin verilen bir cismin belirli bir yönde ve açıda döndürülmesi sonucunda elde edilen yeni görüntüyü zihinlerinde canlandırmakta zorlandıklarını göstermiştir. Bulgular teknoloji ortamında verilen eğitimin öğrencilerin bu zorlukları büyük oranda gidermede yardımcı olduğuna işaret etmektedir. Özellikle, Cabri 3D programının dinamik özellikleri -3B cisimlerin gerek 2B açınımlarını gerekse farklı yönlerden görünümlerini almaya imkân vermesi- öğrencilerin yaptıkları hataları görmelerine ve bunları düzeltmelerine yardımcı olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigated the growth of vocational education students' spatial ability with respect to“Developments, Rotations and Views”in a technology-mediated environment in which Cabri 3D software used. The study consisted of two phases. In the first phase, 30 vocational education students' spatial abilities with respect to components mentioned above, were investigated. The purpose of this investigation was to identify students' visualization difficulties. Purdue Spatial Visualization Test and a written instrument developed by the researcher were used for this purpose. Additionally, an individual clinical interview was conducted. In the second phase of the study, eight students among 30 participants were chosen to form a classroom for the teaching episodes. For the purpose of this study four of these students selected as a focus group for further analysis. Through the end of the study the researcher administered the slightly changed written instrument and conducted individual clinical interviews with eight students. Then Purdue Spatial Visualisation Test is administered to these eight students as a final test again. The findings of the study showed that students had variety of spatial visualization difficulties. Specifically, students had difficulties in drawing 2D nets of 3D shapes and drawing views of 3D shapes from different viewpoints. Furthermore, findings showed that students had also difficulties in rotating 3D shapes in a given direction and angle mentally. Findings also showed that technology-mediated environment support students to overcome these difficulties. Specifically, the dynamic futures of Cabri 3D program, which provide both nets of 3D shapes and their views of different directions, helped students to notice their mistakes and detect them.