Kredi kararlarında kredi müşterisinin finansal bilgilerinin rölü ve önemi: Yemen bankalarında bir uygulama
The role and importance of customer's financial information in making credit decision: The case study in Yemeni banks
- Tez No: 432448
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ÇOŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Oranları, Müşterinin Gelir Kapasitesi, Nakit Akışları, Kredi Taleplerinin Analizi, Yemen Bankacılık Sektörü, Financial ratios, Revenues Capacity, Cash Flows, Analysis of Credit Applications, Yemen Banking Sector
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kredi analizi, kredi müşterisinin kredibilitesinin değerlendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın önemi modern çağın en temel iktisadi endüstrilerinden biri olan bankacılık sektörünün öneminden kaynaklanmaktadır. Bu çalışmanın başlıca amacı Yemen'de faaliyet gösteren bankalarda kredi kararını rasyonalize etmede müşterinin finansal bilgisinin rolünü incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, Yemen'inin Sana'a ilinde faaliyet gösteren 13 bankanın kredi departmanlarında çalışan 105 katılımcıya anket dağıtılmıştır. Betimsel analiz için Sosyal Bilimler İstatistik Programı (SSPS-19) kullanılmış ve araştırmanın hipotezlerinin kabul veya reddinin test edilmesi için çıkarımsal istatistik metotları benimsenmiştir. Çalışmadan, kredi kararı sürecinde kredi yetkililerinin çoğu zaman, müşteri tarafından temin edilen finansal bilgilere güvenmedikleri, çeşitli bilgi kaynaklarını kullanma eğiliminde oldukları sonucu çıkmıştır. Bununla birlikte, Yemen'de faaliyet gösteren bankalar, finansal bilgi kullanımında çok sayıda tekniğin arasından, müşterinin performansını öngörmek için finansal oranları en yaygın araç olarak kullanmaktadırlar. Ayrıca kredi kararlarında kredi yetkilileri müşterinin gelir kapasitesi bilgisini geniş ölçüde kullanmaktadırlar. Diğer yandan müşterinin nakit akışı faaliyetleri bilgisi, bankalarda diğer unsurlara nazaran daha az dikkate alınmaktadır. Ek olarak, bulgularımıza göre katılımcılar, finansal bilginin analizi ve anlaşılması konusunda önemli derecede zorluk çektiklerini düşünmektedirler bu yüzden sürekli eğitim ve rehabilitasyonla beceri ve yetenekleri arttırılmalıdır. Çalışmanın bulgularında, genel olarak müşterinin finansal bilgileri ve bankaların kredi kararını rasyonalize etme arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu gözlenmektedir. Son olarak, katılımcıların şu anki görevi değişkeni ve müşterinin nakit akışına ilişkin bilginin kullanımı bölümü haricinde diğer demografik faktörler ve kredi kararında müşterinin finansal bilgilerinin kullanımı bazında katılımcıların görüşleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Credit analysis play an important role in the assessment of the customer's credit worthiness. The importance of this study comes from the importance of banking industry as one of the most essential contemporary economic industries. The main objective of this study was to examine the role of customer's financial information in credit analysis and rationalization credit decisions in banking operating in Yemen (OBY). To achieve the research objective, a questionnaire is distributed to 105 respondents who work in credit departments in 13 operating banks in Yemen. Statistical Package for Social Sciences (SPSS-19) was used to perform descriptive analysis and inferential statistics methods which were adopted to test whether the research hypotheses can be accepted or rejected. The results exhibited that the credit officers tend to use of variety of sources of information and do not rely only on financial information provided by customers to make credit decisions. Among the various techniques of credit analysis, the financial ratios analysis can be considered as the most widely used in banks operating in Yemen to forecast the customer's performance. Additionally, credit officers considered the customer's revenue capacity is extensively used in credit decisions. Whereas they considered the customer's cash flow activities are less used to make credit decisions in OBY. Furthermore, the findings also showed that participants perceive themselves to suffer from significant difficulty in understanding and analysis of financial information therefore, they need to increase their skills and abilities through continuous training and rehabilitation. Finally, the results reported that there is no significant difference between the opinions of the participants based on all demographic factors and using of financial information in credit decisions, except the functional level variable and using of the information related to customer's cash flow section.