Türkiye'deki yatırım fonlarının etkinliğe dayalı performans değerlemesi
Efficiency based performance valuation of mutual funds in Turkey
  1. Tez No: 432459
  2. Yazar: BERFU ECE BAYÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TEMİZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım fonları, Performans değerleme, Veri zarflama analizi, Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu, TEFAS, Mutual funds, Performance evaluation, Data envelopment analysis, Turkey Electronic Fund Trading Platform, TEFAS
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Türkiye'de bireysel yatırımcının yatırım fonu endüstrisindeki rolünü güçlendirerek endüstrinin gelişimine hız kazandırmak amacı ile Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından 2015 yılında faaliyete geçirilen Türkiye Elektronik Fon Alım Satım (TEFAS) Platformu sonrasında yatırım fonu performans değerleme çalışmalarının önemi artmıştır. TEFAS sonrası dönemde fon maliyeti ve fonun endüstrideki pozisyonu gibi faktörleri içeren geniş kapsamlı değerlemeler endüstriye birincil elden dâhil olma ve kendi yatırımını yönetme olanağı kazanan bireysel yatırımcıların etkinliğini artırarak sistemin gelişiminde tamamlayıcı rol oynayacaktır. Bu çalışmada Türkiye yatırım fonu endüstrisinin performans değerlemesi geleneksel yöntemlere alternatif bir bakış açısı altında ele alınmış, belirli bir risk ve maliyet derecesinde yatırım fonlarının sahip olduğu yatırımcı sayısı, fon aktif değeri ve pazar payına dayalı etkinlik değerlemeleri yapılmıştır. 2013-2015 yılları arasında faaliyet gösteren, emeklilik fonları ve borsa yatırım fonları dışındaki 213 yatırım fonunun etkinlik analizi 15 alt kategori altında VZA yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ölçeğe göre değişken getiri varsayımı altında çıktı yönelimli modeller ile yıllık bazda elde edilen etkinlik skorlarının değişimi Malmquist indeksi ile hesaplanmış, her bir fona ve fon kategorilerine ait etkinlik değişimleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
After the activation of the Turkey Electronic Fund Trading Platform (TEFAS) by Custody Bank and Central Registry Agency (CRA) of Turkey in 2015 with the aim of strengthening the role of individual investors and accelerating the development of the mutual fund industry, the importance of mutual fund performance evaluation studies has increased. Well-rounded evaluation studies including factors such as cost of funds and the fund's share in the industry will support individual investors efficiency, who obtain the opportunity of direct participation in the industry and management of their own investments, and play a complementary role in the development of the system. In this study, performance evaluation of Turkey's mutual fund industry is considered from an alternative perspective to traditional evaluation methods and efficiency valuations based on the number of investors, asset values and market shares of the funds with certain risk and cost degrees are performed. Excluding pension funds and exchange funds, efficiency analysis of 213 mutual funds operating between 2013-2015 is carried out using Data Envelopment Analysis (DEA) method under 15 sub-categories. Annual efficiency scores are obtained with output oriented models under the assumption of variable returns to scale and the change of each fund's and fund category's efficiency scores over three years are calculated using Malmquist index.