Kırsal turizmde ziyaretçi motivasyonlarının belirlenmesi: Gevaş örneği
The determination of visitors motivation in rural tourism: the case of Gevaş
  1. Tez No: 432472
  2. Yazar: SERHAT BİNGÖL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PEMBE GÜL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal turizm, Gevaş, Ziyaretçi motivasyonları, Rural tourism, Gevaş, Visitors motivation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kırsal bölgeler, turistleri etkileyen ve onları bu bölgelere çeken kendilerine özgü doğal, kültürel, tarihi, coğrafi ve etnik kökenleri olan alanlardır. Kırsal turizm ise bu bölgelerdeki; doğa, kültür, tarih, mimari, geleneksel yaşam, kırsal aktiviteler ve rekreasyon faaliyetleri gibi turizm motivasyonlarına dayalıdır. Kırsal turizm; çiftlik turizmi, yeşil turizm ve yayla turizmi gibi doğa ile iç içe turizm türlerini içine alan; doğa gezileri, macera, spor, sağlık, sanat, tarih ve kültürel mirasa yönelik bir turizm türüdür. Ziyaretçilerin taleplerini karşılamak için ulusal ve uluslararası birçok örgüt kırsal turizm gelişimi için çeşitli uygulamalar gerçekleştirmektedir. Böylelikle hem ziyaretçilerin tatmin olması hem de yerel halkın kırsal turizm gelişimine katılması amaçlanmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de kırsal turizmin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için kırsal bölgeleri ziyaret eden ziyaretçilerin motivasyon faktörlerini belirlemek ve bu ziyaretçileri özelliklerine göre kümelere ayırmaktır. Ayrıca bu kümelerin seyahat alışkanlıkları, katıldıkları aktiviteleri ve profillerini ortaya çıkarmak araştırmanın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu bağlamda Van ilinin Gevaş ilçesini ziyaret eden ziyaretçilerin motivasyon faktörleri belirlenmiş ve tanımlanan bu faktörlere göre ziyaretçiler kümelere ayrılmıştır. Yörede yüz yüze görüşülerek toplam 394 anket elde edilmiş ve bu anketlerden elde edilen bulgular sonucu dört küme tanımlanmıştır. Bu dört küme; doğada rahatlayanlar, yerellik ve farklı kültür tarzları arayanlar, heyecan ve farklılık arayanlar ile kırsal turizme bütüncül bakanlar olarak adlandırılmıştır. Ortaya çıkan bu dört küme; motivasyonlarına, seyahat alışkanlıklarına, katıldıkları aktivitelere ve demografik verilerine göre farklılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Rural areas affect tourists and attracts them to visit their unique history which has natural, cultural, and ethnic origin. The rural tourism is based on motivation of nature, culture, history, architecture, traditional lifestyle, tourism and recreational activities in these regions. Rural tourism include natural types of tourism such as agriculture tourism, green tourism, mountain tourism and it is a form of tourism which contains nature trips, adventure, sports, health, art, history and cultural heritage. Many national and international organizations to supply the demands of visitors are to perform a variety of applications for the development of rural tourism. Thus, trying to ensure the satisfaction of visitors and intended to make rural communites to participate in the development of rural tourism. The primary purpose of this study was to segment and profile the needs of rural tourist, so as to provide a better understanding of rural tourism in Turkey. In this context, visitors' motivation factors was identifed and visitors who visited Gevaş County was defined by these factors are divided into clusters. 394 survey was obtained by face to face interviews in the Gevaş County and four useful clusters were identified. These four clusters have emerged as nature relaxers, local culture callers, authenticity and adventure caller and want-it-all. The visitors in these clusters vary depending on their motivation, travel behavior, activities and demographic data.