Sosyomatematiksel yaklaşım modelinden hareketle işitsel (Duysal) sinematografi
From sociomathematical aproach model departing from audio cinematography
  1. Tez No: 432566
  2. Yazar: NAZIM ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. EVREN YANTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sinematografi, Film Müziği, Duysal (İşitsel) Sinematografi, Ses Tasarımı, Cinematograpy, Film Score, Music, Audio Cinematograpy, Audio Design
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez çalışmasında, görsel medya unsurları bağlamında özellikle sinema ve müzik merkezli analizlerle bu branşlardaki işitsel parametrelerin algılanmasına ve uygunlanmasına yönelik metodlar geliştirilmiştir. Bu metodların geliştirilmesi esnasında, sinematografik ve metinsel unsurlar ile müziğin ilişkisi incelenerek merkez branşların yanısıra farklı alanlardan kullanıcıların da algısı düşünülerek yeni bir önerme dizisi oluşturulmuştur. Bu çalışma ile kullanıcıların, müzik ya da sinematografi hakkında yeteri düzeyde bilgi, beceri ve tecrübe sahibi olmaması durumunda bile bu yöntemin rehberliğinde multimedya araçlarındaki işitsel unsurların kullanım biçimlerine dair uygun bir kültür seviyesine gelmesi sağlanacaktır. Bu bağlamda disiplinler arası yeni bir eğitim modeli önermesinin de nihayetinde işitsel, görsel ve metinsel analizler yapılmıştır ve bunlara yönelik metodlar ile de ilgili aktarım biçimleri geliştirilirken, kullanıcının hızlı öğrenimini destekleyici bu aktarımların sağlamaları da metinde bahsi geçecek derslerin bünyesindeki veriler üzerinden sunulmaya çalıştırılacaktır. Diğer bir önemli nokta da film için bestelenmiş müziği, kendi anlatısından ve bilgi penceresinden değil, mevcut müzikal teknikleri, üslupları ve doğru kullanım biçimlerini evrimleştirip yeniden üreterek; hedeflenen ortak ve basit algı bütünlüğünde, ilgili branşlar dışından da okunabilecek analizler sunmaktır. Bu noktada metinde yer alan müzik merkezli olan tüm ifade, kavram ve aktarımlar ses tasarımından da bağımsız ele alınmayacaktır. Bu sebeple de bu kavramların paralel kullanımlarını içerir dinamiklerde metin içerisinde kullanılmış ve uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis statement, various methods have been developed in order to perceive and put into practice the audial parameters in the relevant major and cinema and music oriented analysis within the context of visual media compenents. During the development of these methods, a new set of thesis has been composed via the study of cinematoraphic and contextual compenents and music taking into consideration the perception of users from different fields as well as the main majors. This study aims to promote users to a certain level regarding the audial compenents in multi media tools even though the users do not have enough knowledge, skill and experience about music or cinematography. In this study, the methods have been developed for the applied and the perception of auditory parameters in the context of the visual media elements of cinema and music based analysis. During the development of these methods, new series of propositions are created within the perception of users from different areas as well as central brances examining the relationship of music and cinematography and textual elements . Users with this study, this method will be provided the cultural level about the use of audial elements in multimedia vehicles even in the absence sufficient information, skilled and experienced about music or cinematography . ın this context; auditory, visual and textual analysis are made with the propostion of interdisciplinary new training model and developing transfer forms relevant to these methods, this transfer supporting users fast learning will be aimed to present over data of referred courses in the text. Another important point , the music composed for the film is not from his own words however reproducing existing musical techniques, styles and correct formats , analysis will be presented to read from outside the relevant branches with targeted perception of integrity. At this point, points, concept and transfers based on themusic in the text will not be thought independently of sound design. Therefore, it is used and applied dynamic involving the parallel use of this concept in the text.