Postmodern bir roman Yedinci Gün'de mitin işlevi ve kahramanın yolculuğu
The mythical elements in the postmodern novel Seventh Day and the hero's journey
- Tez No: 432572
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İhsan Oktay Anar, Yedinci Gün, Postmodernizm, Mit, Kahraman, Ihsan Oktay Anar, Seventh Day, Postmodernism, myth, hero
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada İhsan Oktay Anar'ın altıncı romanı olan Yedinci Gün ele alınmaktadır. İlk aşamada romanda metinlerarasılık bağlamında kullanılan mitsel malzemenin, kurmacaya olan katkısı ve işlevi araştırılmıştır. Daha çok kutsal metin kaynaklı mitlerden yararlandığı görülen yazarın, mitleri kutsallığından sıyırıp bağlamından uzaklaştırarak kurmacanın önemli bir malzemesine dönüştürdüğü görülmektedir. Anlatıdaki mitsel unsurlar, sezdirilme amaçlanarak anıştırmalar yoluyla veyahut metnin ilk halinden saparak yabancılaştırma yoluyla verilmektedir. Metnin kurmacası içine yedirilen mitlerin bilindik hallerinden uzaklaştırılması, mitsel unsurların anlamında çoğaltma sağlamakta ve okurda yeni bakış açıları oluşturmaktadır. Romanın kurmacasındaki mitsel zemin, anlatıya gerçeküstü ve büyülü bir atmosfer de katmaktadır. Çalışmanın diğer aşamasında, aşkını ararken kendini bulan kahramanın döngüsel yolculuğu üzerinden bir okuma gerçekleştirilmiştir. Anlatıda Joseph Campbell'ın belirlediği monomitin (ayrılma-erginlenme-dönüş) aşama kalıpları görüldüğünden, kahramanın izi bu yöntemle takip edilmiştir. Kahramanın dışsal ve içsel yolculuk boyunca erginlenmesi, ruhani yolculukla mümkün olmuş, kahraman farkındalık kazanarak içindeki tanrısallığı keşfetmiştir.
Özet (Çeviri)
This works deals with İhsan Oktay Anar's sixth novel which is Yedinci Gün. In the first part of this work, the function of the mythical material in Seventh Day by the author whose writing style is widely in scope nowadays is discussed within the frame of intertextuality and its contribution to fiction along with this function. It is observed that while benefiting from the myths originated from sacred texts, the author alienates the sacredness and/or rebuilds the fiction within the same context which converts the mythical elements into a substantial material of fiction. Mythical elements are told through adumbration or deflection of the original story with alienation in the text. Diverging of myths from their known characteristic that are involved in the text enriches the meaning of mythical facts and creates a new perspective to the reader. Mythical subjects in the fiction of the novel adds surreal and magical atmosphere to the story. In the second part, a reading though the cyclic journey of the hero who finds himself while looking for his beloved is conducted. The hero's trail is followed with a reference to Joseph Campbell's monomyth steps (separation-initiation-return). The external and internal maturation of the hero is enabled along his spiritual journey and the hero discovers the divinity within himself through this awakening.