The effects of work ethics in organizational citizenship and counterproductive work behavior
Çalışma ahlakının örgütsel vatandaşlık davranışı ve üretkenlik karşıtı çalışma davranışı üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 432571
  2. Yazar: CHRISTIAN FOZO NGWANA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma Ahlakı, Örgütsel Vatandaşlık Davranışları, Üretkenlik Karşıtı İş Davranışları, Work ethics, Organizational citizenship behaviour, Counterproductive work behaviour
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Çalışmada“çalışma ahlakının”“örgütsel vatandaşlık davranışı”ve "üretkenlik karşıtı çalışma davranışı üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda; çalışma ahlakı, örgütsel vatandaşlık davranışları, üretkenlik karşıtı iş davranışları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Örneklem grubunu İstanbul ili sınırlarında faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kuruluşlarında çalışan 350 kişi oluşturmaktadır. Kişilere çalışanların demografik bilgileri, çalışma ahlakı, örgütsel vatandaşlık ve iş üretkenlik karşıtı iş davranışları sorular içeren anket formu uygulanmıştır. Araştırma sonuçları SPSS 19.0 istatistik paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; frekans analizi, tanımlayıcı istatistiki analizler, güvenilirlik analizi, faktör analizi, pearson corelasyon- regresyon analizi, t-testi ve tek yönlü varyans analizleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda çalışma ahlakı ve örgütsel vatandaşlık davranışları pozitif ve anlamlı bir ilişkili olduğu görülmüştür. Araştırmada ayrıca iş ahlakı ve örgütsel vatandaşlık davranışları için, negatıf ve anlamlı ilişkili olduğu görülmüştür. Örgütsel vatandaşlık davranısları ve örgütsel üretkenlik karsıtı iş davranısları için, negative ve anlamlı ilişkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of work ethics on organizational citizenship behaviour and counterproductive work behaviour. The research populatıon consists of 332 employees working in the Turkish public and private sector. The participants answered questionnaires relating to demographic variables of the employees, work ethics, organizational citizenship behaviour and counterproductive work behaviour. The results of the study were analysed using SPSS 19.0 statistical program. In the data analysis; frequency analysis, factor analysis, descriptive statistics, reliability analysis, pearson correlation and regression analysis and t-test were used. The results of the study reveal a positive and significant relationship between work ethics and organizational citizenship behaviour. Furthermore the results disclosed a negative and significant relationship between work ethics and counterproductive work behaviours. The results also reveal a negative and significant relationship between organizational citizenship and counterproductive work behaviour.