Türkiye'de kamu spotu oluşum süreci ve yayın politikaları
The process of public service announcement creation and broadcasting policies in Turkey
  1. Tez No: 432601
  2. Yazar: BİRGÜL BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN CANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu spotu, kamu yararı, sosyal pazarlama, zorunlu yayınlar, Public service announcement, public benefit, social marketing, compulsory broadcast
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın amacı; radyo ve televizyon kanallarında yoğun olarak karşımıza çıkmaya başlayan kamu spotlarının Türkiye'deki oluşum ve yayın sürecini yasal düzenlemeleriyle birlikte incelemektir. Dört bölümden oluşan araştırmanın birinci bölümü; giriş kısmından oluşmaktadır. Araştırmanın ikinci bölümünde; literatür tarama yöntemiyle kamu yararı kavramı, özellikleri ve ilişkili olduğu diğer kavramlarla birlikte ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde ise; kamu yararı kavramı bağlamında sosyal pazarlama, sosyal reklam ve kamu spotu kavramları yasal düzenlemeleriyle birlikte irdelenmiştir. Dördüncü bölümde; kamu spotu oluşum ve yayın süreci, yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Kamu spotu oluşum sürecinde yer alan kamu spotu hazırlayan kurumlarla görüşmeler yapılmıştır. Kamu spotu hazırlayan kamu kurumlarını temsilen Sağlık Bakanlığı, sivil toplum kuruluşlarını temsilen Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile görüşülmüştür. Kamu spotu yayın sürecinde ise kamu yayıncılığını temsilen TRT Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile özel radyo televizyon yayıncılığını temsilen Kanaltürk ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Son olarak kamu spotu sürecinde düzenleyici ve denetleyici kurum olan RTÜK Radyo Televizyon Üst Kurulu araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler sonucunda ortaya çıkan eksiklikler saptanmış ve bunların giderilmesi için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the process of creating and broadcasting public service announcements, along with the related legal regulations, that we begin to encounter frequently in radio and television channels. The first part of the study that consists of four parts is the introduction. The second part analyzes in detail the concept of public interest, its characteristics and other related concepts based on a literature review. Within the context of the concept of public interest, the third part discusses the concepts of social marketing, social advertising and public service announcement along with the related legal regulations. The fourth part analyzes the public service announcement creation and broadcasting using the semi-structured interview method. Interviews were made with organizations that prepare public service announcements. The Ministry of Health in representation of the public organizations that prepare public service announcements, and the Spinal Cord Paralytics Association of Turkey in representation of nongovernmental organizations preparing such announcements were interviewed. In the public service announcement broadcasting process, the Turkish Radio and Television Corporation (TRT) in representation of public broadcasting and Kanaltürk in representation of private radio and television broadcasting were interviewed. Finally, the Radio and Television Supreme Council (RTUK), which is the regulating and supervising authority in the process of public service announcements, was included in the study. Some deficiencies are determined that emerged based on the data obtained through this study and some suggestions are made for resolving such deficiencies.