Tedarikçi bölgelerinde kümelenme ve otomotiv sektöründen uygulamalar
Clustering in supplier parks and analyzes in automoti̇v sector
  1. Tez No: 432706
  2. Yazar: SÜLEYMAN TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Otomotiv Lojistiği, Tedarik Zinciri, Tedarikçi Değerlendirme Yaklaşımları, Lojistik Süreç, İlişki Düzeyi, Satışlar, Esneklik, İnovasyon, AR-GE/ÜR-GE, Küme/Kümelenme, Logistics, Automobile Logistics, Supply Chain, Supplier Evaluation Elements, Logistics Process, Relationship, Sales, Flexibility, Inovation, Product Development, AR-GE/ÜR-GE, Cluster/Clustering
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Globalleşmenin firmalara, bölgelere ve kümelere sağladığı fırsatlar ve tehditlerle birlikte, son yıllarda kümelerin giderek tedarik zincirinin bir parçası haline gelmeleri de yadsınamayan bir gerçektir. Hemen hemen tüm sektörlerde tasarımdan tüketime ve geri dönüşümü de kapsayacak şekilde tedarik zinciri dünyanın farklı bölgelerine dağılmış ve farklılaşan tedarik yapısının bir parçası olan kümelerde yaşam alanları olan tedarik zincirleri içerisinde aktif rol oynamaya başlamışlardır. Günümüzde tedarik zincirlerinin bölgesel halkalarını kümeler olarak nitelendirmek mümkündür. Diğer taraftan firmaların ve kümelerin başarısında, faaliyet gösterdikleri bölgenin özellikleri de önemli bir faktördür. Bölgelerin üstün rekabetçi avantajlara sahip olabilmesi bu bölgelerde yer alacak firmaları ve kümeleri daha nitelikli hale getirebilmektedir. Bölgelerin rekabetçi güce sahip olabilmelerinin arkasındaki güç ise lojistik süreçler, ilişki düzeyi, satışlar, esneklik, inovasyon, ürün geliştirme düzeyi olarak ortaya çıkmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, tedarik zinciri yönetimi ve tedarikçi değerlendirme yaklaşımları açıklanmıştır. Ayrıca bu bölümde kavramlar arası ilişkilere yer verilerek tedarikçiler açısından değerlendirme yapılmıştır. İkinci bölümde, lojistikten kısmen bahsedilmiş ve otomotiv sektörü açısından değerlendirmesi yapılmıştır. Üçüncü, bölümde otomotiv sektörünün geldiği nokta hakkında bilgi verildikten sonra Tedarikçi Bölgeleri ve Kümelenme literatürüne değinilmiştir. Dördüncü bölüm de ise merkezi, Gebze'de bulunan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri (TAYSAD) ve/veya Konya Otomotiv Sanayi İş Kümesine üye, işletmelerden elde edilen anket verileri analiz edilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Globalization became opportunity and threatening at the same time for companies, areas and clusters. In recent years clusters became more and more part of supply chain. In almost every sector from planning through consumption and recycling there exist supply chain all over the world. Supply chain changes their supply structure and in this structure cluster is becoming an actif role. Today the regional circle of supply chain can be named as clusters. Another important factor of being successful is the characteristics of the area where the companies and clusters operate. To have highly competitive advantage the companies and clusters in this area need to rice their quality. In order to have the competative strength logistics process, relationship, sales, flexibility, inovation, product development level play an important role. In the first part of this study, the concept of supply chain management and their evaluation elements is explained. Also the relation between concepts according to suppliers is evaluated. In the second part, the logistics in general and then logistics of automobil industry is explained. In the third part, after information about automobil sector is given, the clustering and Supplier Park in this area is explained. In the forth part, the survey datas of TAYSAD and Konya Automobil Industry cluster members were analyzed and interpreted.