Reinstitutionalisation of the rural economy in reforming China
Çin'de kırsal ekonominin yeniden kurumsallaştırılmasına yönelik reformlar
  1. Tez No: 43283
  2. Yazar: YÜCEL TERZİBAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HURİCİHAN İNAN (İSLAMOĞLU)
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çin'de kırsal reformlar, kurumsal iktisat, kurumlar, piyasa ekonomisine geçiş, örgütsel biçimler, piyasalar, mülkiyet ilişkileri, devlet, kırsal üretim, ticaret ve küçük ölçekli sanayi, Chinese rural reforms, institutional economics, institutions, market transition, organisational forms, markets, property rights, state, rural production, rural exchange, rural industries
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZ ÇİN'DE KIRSAL EKONOMİNİN YENİDEN KURUMSALLAŞTIRILMASINA YÖNELİK REFORMLAR TERZİBAŞO?LU, Yücel Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Huricihan ÎSLAMO?LU İNAN Ocak 1995, 164 sayfa Bu tez Çin'de 1978'de başlayan kırsal reformları incelemektedir. Bu kapsamda özellikle tarımsal üretim, ticaret ve kırsal kesimde küçük ölçekli sanayi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın kavramsal çerçevesi oluşturulurken 'kurumsallaşma' ve 'düzenleme okulu' yaklaşımlarından yararlanılmıştır. Bu çerçeve içinde Çin'de kırsal ekonominin kurumsal yapısının reform öncesi ve sonrası dönemdeki belirleyici özelliklerinin yanısıra farklı iktisadi aktörlerin ortaya çıkarılması, akrabalık ilişkilerinin, piyasaların, mülkiyet ilişkilerinin, değişik örgütsel biçimlerin incelenmesi imkanı doğmuştur. Çin'de 1978 öncesi dönemde kırsal üretim ve mübadele ilşkileri ile ilgili olarak yerleştirilen belli bir kurumsal yapının kendini yeniden üretmesinde karşılaşılan güçlükler ve üretim artışındaki yetersizlikler reform ihtiyacı doğurmuştur. Yerleştirilmeye çalışılan yeni kurumsal çerçevede özel kar güdüsüne yer verilmektedir. Ancak reformlar idealleştirilmiş biçimiyle bir piyasa ekonomisini öngörmemektedir. Daha çok devletin denetiminde ve düzenleyiciliğinde bir kırsal ekonomi yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu bakımdan çalışmada Doğu Asya ekonomileriyle olan benzerliklere işaret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REINSTITUTIONALISATION OF THE RURAL ECONOMY IN REFORMING CHINA TERZIBAŞO?LU, Yücel M.S. in Economics Supervisor: Assoc. Prof. Huricihan İSLAMO?LU İNAN January 1995, 164 pages This thesis studies the changes in the Chinese rural economy in the context of reform measures introduced since 1978. The focus is on the changes in the organisation of agricultural production, in the patterns of rural trade, as well as in the structure of rural industries. The changes in the Chinese rural economy are conceptualised in an institutionalist framework. As well as laying out the basic features of the organisation of production and exchange in the countryside, this approach helps to focus attention on various economic agents, sites and networks, on kinship relationships, markets, property rights, organisational forms, as well as on political struggles both on the state and local levels. It is argued that the stagnation in rural production and exchange in China before 1978 initiated a drastic reform effort in the countryside. It resulted in a new institutional structure in the countryside that regulates rural production and exchange in line with private profit incentives. It is suggested that such market reforms do not necessarily mean the establishment of a market economy in its idealised form. It resulted in China in a rural market economy coordinated by the state. In this respect Chinese reforms seem to be modelled on the East Asian type economies.