An estimation of engel curves by regions and income groups in Turkey: 1987
Bölgelere ve gelir gruplarına göre Türkiye'de engel eğrilerinin bir tahmini: 1987
  1. Tez No: 43300
  2. Yazar: H. CEM DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA KASNAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim kalıplan, Engel kanunu, Engel eğrileri, gelir esnekliği, toplam harcama esnekliği, hanehalkı büyüklük esnekliği, Türkiye, Consumption patterns, Engel's Law, Engel curves, income elasticity, total expenditure elasticity, size elasticity, Turkey
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışmada, 1987 Türkiye hanehalkı harcama anketi kullanılarak, bölgelere ve gelir gruplarına göre 1 1 ana harcama grubu ve 9 gıda alt-grubu için Engel eğrileri tahmin edilmiştir. Bu amaçla, Engel eğrilerinin çifte-logaritmik ve Working-Leser fonksiyon biçimleri, hanehalkı geliri veya toplam harcama değeri ayrı ayrı açıklayıcı değişken olarak kullanılarak karşılaştınimıştır. Fonksiyon biçimi olarak çifte-logaritmik biçimin, açıklayıcı değişken olarak ise toplam harcama değerinin seçilmesinden sonra, bu yolla tahmin edilen toplam harcama ve hanehalkı büyüklük esneklikleri, harcama grupları, bölgeler ve gelir grupları arasındaki farklılıklara da bakılarak incelenmiştir. Ayrıca, harcama grupları, toplam harcama esnekliklerine göre sınıflandırılmış ve mevcut çalışmanın sonuçlan daha önce Türkiye'de yapılan çalışmalar ve uluslararası çalışmalarla karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Engel curves are estimated for 11 main expenditure groups and 9 sub-groups of food expenditures by regions and income groups using 1987 Turkish household expenditure survey data. Within this scope, double-log and Working-Leser functional forms are compared using either household income or total expenditure separately as explanatory variables. Having selected double-log form as the functional form and total expenditure as the explanatory variable, total expenditure and size elasticities, estimated in this way, are analyzed with particular attention to differences among expenditure groups, regions and income groups. In addition, expenditure groups are classified with reference to total expenditure elasticities and the results of present study are compared with past studies in Turkey and with international studies.