The Effect of plyometric training program on vertical jumping and 20 m. dash performance of pompetive female volleyball
Polimetrik antrenman programının yarışmacı bayan voleybolcuların dikey sıçrama ve 20 m. koşu zamanlarına etkisi
- Tez No: 43299
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FEHMİ TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Polimetrik Çalışma, Bayan Voleybolcular, Dikey Sıçrama, 20m. Koşu, Plyometric Training, Female Volleyball Players, Vertical Jump, 20m. Dash
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
öz Polimetrik Antrenman Programının Yarışmacı Bayan Voleybolcuların Dikey Sıçrama ve 20 m Koşu Zamanlarına Etkisi Selda Bereket, Yüksek Lisans Tezi, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Danışman : Doç.Dr. Fehmi Tuncel, Aralık 1 994,46 s. Altı haftalık polimetrik çalışma programının toplam 36 yarışmacı bayan voleybolcunun (16-26 yaş), dikey sıçramaları ve 20 m koşu zamanlan üzerindeki etkisi araştırıldı. Denekler kontrol grubu (s. 12), elit voleybolculardan kurulu birinci antrenman grubu (s. 12) ve averaj voleybolculardan kurulu ikinci antrenman grubu (s: 12) olarak katagorilere ayrıldı. Deneklerin dikey sıçrama ve 20 m. koşu zamanı ölçümlerini yapmak için standart saha ölçümleri kullanıldı. Bütün ölçümler antrenman programından bir hafta önce ve bir hafta sonra gerçekleştirildi. Elit ve averaj volleybolculardan kurulu denek grubu 6 haftalık polimetrik çalışmaya katıldılar. Polimetrik çalışma üçer haftalık iki devreye ayrıldı. Durarak sıçramalar, dururak üç adım sıçramalar, tek ayak sıçramalar, sekmeler ve kasa ile derinlik sıçramaları polimetrik antrenmanları meydana getirdi. Her çalışma ünitesinde birinci devre için 60 ve ikinci devre için 80 sıçrama çalışması yaptırıldı. Antreman grubu düzenli olarak voleybol antrenmanı ve polimetrik çalışmalara katıldı. Kontrol grubu sadece voleybol antrenmanlarına katildi, istatistiksel analizler kovaryans analizi ve tukey test sonuçlarına göre yapıldı. ivDikey sıçramada gelişmeler kontrol grubunda %, 0.84 elit voleybolcularda % 3.00 ve averaj voleybolcularda % 1. 23 olarak bulundu. 20 m koşudaki gelişmeler ise kontrol grubunda 0.07 sn. elit voleybolcu deney grubunda 0.65 sn., averaj voleybolcuların oluşturduğu deney grubunda 0.32 sn. bulundu. Bu çalışmada dikey sıçramada elit voleybolcularda anlamlı gelişmeler olurken averaj voleybolcular ve kontrol grubu için anlamlı gelişme bulunamamıştır. Bununla beraber 20 m koşu zamanlarında elit ve averaj voleybolculardan kurulu antrenman grubu ile kontrol grubunda anlamlı bir gelişme bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Plyometric Training Program On Vertical Jumping and 20 m dash Performance of Competitive Female Volleyball Players Selda Bereket: Master's Thesis, Department of Physical Education and Sport. Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Fehmi Tuncel,December 1994. 46 pp. Effect of six weeks of plyometric training programs on vertical jumping and 20 m dash performance was assessed in 36 Turkish female volleyball players aged 16-26 years. The subjects were catagorized into a control (n: 12), unskilled treatment (n:12), and a skilled treatment (n:12) groups. Standardized field tests were, used to measure the subjects vertical jump and 20 m dash performance. All measurements were accomplished within one week before and one week after the study. Subjects within the skilled and unskilled treatment groups participated for six weeks of plyometric training program. Plyometric training was divided into two stages at three weeks duration. It included standing long jumps, standing triple jumps, single leg hops, bounding jumps and depth jump with boxes. In every training unit, total number of jumps were 60 for the first stage and 80 jumps, for the second stage. Both treatment groups participated in volleyball and plyometric training. The control groupparticipated in their own volleyball training. Statistical analysis included analyse of covarience and Tukey test. Improvement in vertical jump of 0.84 %, 3.00 %, and 1. 23 % were found in the control, skilled treatment group and unskilled treatment group respectively. Improvement in 20 m dash of 0.07 s, 0.65s, 0.32 s were found in the control, skilled treatment and unskilled treatment group respectively. In present study, a significant improvement was found in vertical jump performance of the skilled treatment group. There were no significant improvements in vertical jump performance of unskilled treatment group and control group. And also there were no significant improvements in 20m dash performance for skilled, unskilled and control groups.