The Relationship between optimism and attitudes toward menopause
İyimserlik ve menopoza karşı tutum arasındaki ilişki
  1. Tez No: 43311
  2. Yazar: AYŞE SEZA TEKEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ESİN TEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoza karşı tutum, iyimserlik, Attitudes toward menopause, optimism
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZ İYİMSERLİK VE MENOPOZA KARŞI TUTUM ARASINDAKİ İLİŞKİ TEKEK, AYŞE SEZA Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Esin Tezer, Aralık, 1994, 83 sayfa Bu çalışmanın amacı iyimserlik ile menopoza karşı tutum arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu ilişkinin değişik yaş gruplarına göre değişip değişmediğini araştırmaktır. Veriler, Menopoza Karşı Tutum Ölçeği ve İyimserlik Ölçeğinin Ankara ve Hatay illerindeki 229 kadına uygulanmasıyla elde edilmiştir. Sonuçlar, İyimserlik ve Menopoza Karşı Tutum Ölçeğinin üç alt-ölçeği puanlan yani, Olumsuz Etki, Menopoz Sonrası İyileşme ve Semptomların Kontrolü arasında toplam deneklerde anlamlı ilişki olduğunu göstermiştir.MANOVA sonuçlan da iyimserlik ve menopoza karşı tutum arasındaki bu ilişkinin değişik yaş gruplarında anlamlı olarak değiştiğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN OPTIMISM AND ATTITUDES TOWARD MENOPAUSE TEKEK,AYŞE SEZA M.S. in Educational Sciences Supervisor: Assist. Prof. Dr. Esin Tezer December, 1994, 83 pages The purpose of the present study was to examine the relationship between optimism and attitudes of women toward menopause and investigate whether this relationship varies with respect to different age groups. The data were gathered by administering two instruments, namely Life Orientation Scale (LOT) and Attitudes Toward Menopause Scale (ATM) to 229 women in cities of Ankara and Hatay. The results showed that there were significant relationships between the scores of optimism (LOT) and the three subscales of Attitude Toward Menopause Scale, namely Negative Affect (NA), Post-Menopausal Recovery iii(RC) and Control of Symptoms (CS), for total subjects. The results of MANOVA also revealed that the relationship between optimism and attitude toward menopause varied significantly in diffferent age groups.