Rural manufacturing in the nineteenth century Ottoman empire: A study on labour costs
Ondokuzuncu yüzyılda Osmanlı kırsal sanayi: Emek maliyetleri üzerine bir çalışma
- Tez No: 43326
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YAVUZ ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Sınayi Üretimi, Osmanlı İmparatorluğunda Ücretler, Osmanlı İmparatorluğunda Fiyatlar, Öz-Sömürü, Ottoman Manufacturing, Wages in the Ottoman Empire, Prices in the Ottoman Empire, Self Exploitation
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
öz ONDOKUZUNCU YÜZYILDA OSMANLI KIRSAL SANAYİ: EMEK MALİYETLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA ERGENE, Boğaç Alaeddin Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdal Yavuz Haziran, 1995, 95 sayfa Bu tezde, ondokuzuncu yüzyılda artan Avrupa rekabeti İt karşısında, Osmanlı yerli sınayi üretiminin direnişini mümkün kılan nedenler anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda, lonca dışı kırsal üretim pratiklerinde ortaya çıktığı varsayılan göreli emek verimliliğine özel bir Önem verilmiştir. Yoğun rekabet dönemlerinde köylülerin öz- sömürülerini artırmalarıyla gerçekleşen maliyet verimliliği, kırsal sınai üretiminin bu dönemdeki göreli dinamizmini sağlayan önemli nedenlerden biti olarak önerilmiştir. Bu noktayı kanıtlamak üzere ücret serileri ve kırsal ve kentsel nufuslarxn vergi yükümlülükleri hesaplanmaya çalışıldı. Bu hesaplamalardan, ondokuzuncu yüzyıl süresince, şehirlerdeki gelirlerin artmasına karşın, kırsal gelirlerin pek fazla değişmediği ve bu yüzden kırlarda, öz-somürünün artmasının sonucu olarak göreli emek maliyetinin düşmüş olması gerektiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RURAL MANUFACTURING IN THE NINETEENTH CENTURY OTTOMAN EMPIRE: A STUDY ON LABOUR COSTS ERGENE, Boğaç Alaeddin M.Sc. in Economics Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Erdal Yavuz June, 1995, 95 pages In this study, I have tried to understand the economic reasons enabling the resistance of Ottoman domestic manufacturing against increasing European competition in the nineteenth century. In this context, particular emphasis was given to the labour cost efficiency in the rural non-guild production practices in comparison to urban guild based manufactural production. Labour cost efficiency generated by the increasing self -exploitation of the peasantry in the periods of stiff competition was hypothesised to be one of the main reasons of the relative competitiveness of rural manufacturing. To prove my point, I have attempted to construct wage series and tax burden of the Ottoman populations in this era. It appeared from my calculations that income levels in the rural parts of the Empire were stagnant in contrast to increasing incomes in the urban centers during the nineteenth century to indicate the point that self exploitation and thus labour cost efficiency was increasing in the rural areas.