Siyasal pazarlamada liderlerin marka kişilik analizi: Siyasi parti liderlerine yönelik bir inceleme
Brand personality of political leaders in marketing analysis: A review for political party leaders
- Tez No: 433665
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYBİKE ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, Public Relations, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal pazarlama, Siyasal Marka, Marka Kişiliği, Siyasal Liderler, Political Marketing, Political Brand, Brand Personality, Political Leaders
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Artan hızlı rekabetle birlikte tüketim ve marka süreçlerinin belirleyicisi konumundaki ürün ve hizmet kavramları, günümüz dünyasında markanın önemini arttırmaktadır. Bu nedenle tüketim ihtiyaçlarımızın hızla değiştiği küreselleşen dünyada, marka olgusu toplumsal hayatın her alanında varlığını hissettirmektedir. Siyaset kavramı toplumların yaşam düzenini oluşturan ve yönetim yapısını belirleyen bir konumdadır. Son yıllarda pazarlamanın etkin şekilde kullanıldığı siyaset kavramı etkileme ve tercih edilme noktasında pazarlamanın bir çok alanına dahil olmaya başlamıştır. Bu doğrultuda ortaya çıkan siyasal pazarlama kavramı siyasal hayatın içinde var olanlar için önemli bir unsur haline gelmiştir. Propaganda ile başlayan siyasal süreç artık iletişim ve profesyonelleşme boyutuyla başka bir anlam kazanmıştır. Zamanla siyasal pazarlama uygulamalarına sıklıkla başvurulurken, özellikle 21. yüzyılın başından itibaren marka kavramının önemi siyasal pazarlama alanında artmaya başlamıştır. Siyasi parti liderlerinin birer marka olarak kabul edilmesiyle liderlerin marka kişilikleri araştırılmış, marka kişiliği değerleri siyasal marka sürecinde yer almaya başlamıştır. Rakiplerinden farklı bir konuma sahip olmak ve seçmen tarafından tercih edilmek isteyen siyasal parti ve liderlerin asıl amacı, farkındalık yaratmak, kaliteli politikalar üreterek seçmeni ikna etmek ve bu doğrultuda kendi marka değerini oluşturmaktır. Bu açıdan bakıldığında yeni bir yaklaşım olarak siyasal marka kavramı ve bu kavramın unsurlarından biri olan siyasi liderlerin marka kişiliklerini değerlendirmek bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu bağlamda çalışmada; marka, siyasal marka ve siyasal marka kişiliği ekseninde 1 Kasım 2015 genel seçimlerine katılan dört siyasi parti liderinin marka kişilik özellikleri ile ilgili bir araştırma yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda siyasi liderlerin marka kişilik özelliklerinin değerlendirilmesi, oy verme davranışında marka kişiliği özelliklerinin etkisi ve marka kişiliğine sahip siyasi liderin belirlenmesi ile ilgili veriler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Together with the rapidly increasing competition; the concepts of product and service which determine the processes of consumption and trademark increase the importance of trademarks in today's world. Thus, the phenomenon of trademark is felt in every area of social life in the globalizing world, where our needs of consumption rapidly change. The concept of politics forms the living order of communities and determines the structure of management. This concept that has been efficiently using marketing in recent years has started to be involved in many areas of marketing in terms of affecting and being preferred. The concept of political marketing that has consequently emerged is an important element for those that exist in the political life. The political process that started with a propaganda has now gained a new meaning with the dimension of communication and professionalization. While political marketing practices started to be applied more frequently in the course of time; the concept of trademark has become more important in the field of political marketing especially as from the beginning of the 21st century. When leaders of political parties were accepted as trademarks, their trademark personalities were investigated and the values of trademark personality started to be involved in the process of political trademark. The primary objective of political parties and leaders that desire to have a different position from their rivals and be preferred by electors is to raise an awareness, develop quality policies, convince electors and consequently create their own brand values. Considering from this point of view, this study mainly aims to evaluate the concept of political trademark as a new approach and trademark personalities of political leaders, who are among the elements of this concept. In this context; the study has investigated the personalities of four political party leaders, who participated in general elections on the 1st of November, 2015 in line with trademark, political trademark and political trademark personlity. As a result of the research, data were obtained about evaluation of the brand personality traits of political leaders, the influence of brand personality characteristics in voting behavior and brand personality of political leaders.