Kamu bankalarının yeniden yapılandırılmasının kamu bankaları üzerindeki etkisi
The i̇mpact of restructuring of state-owned banks to the state-owned banks
  1. Tez No: 433863
  2. Yazar: GAZİ SARISAKALOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, Kamu Bankaları, Kamu Bankalarının Yeniden Yapılandırılması, Bankacılık sektörü, Bank, State Owned Bank, Restructuring Of State-Owned Banks, Banking Sector
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Ülkemizde kamu bankalarının kuruluş amaçlarının temelinde ekonomide desteklenmesi gereken sektörlere devlet eliyle kaynak aktarılması ve bu bankalar aracılığıyla devletin ekonomiye yön verme arzusu vardır. Ülkemizde Kamu bankaları ilk kuruldukları dönemlerde kuruluş amaçları doğrultusunda hizmet göstermişler ve ekonomiye katkı yapmışlardır. Ancak zamanla ülke ekonomisine ve bankacılık sektöründeki gelişmelere ayak uyduramamışlar ve ekonomiye destek olmak bir yana yük olmaya başlamışlardır. Bu sebeple kamu bankalarından bazıları tasfiye edilmiş, devredilmiş, TMSF bünyesine dahil edilmiş veya özelleştirilmeleri amacıyla yeniden yapılandırma kapsamına alınmışlardır. Türkiye'de bankacılık sektöründe başlatılan Yeniden Yapılandırma Programına kamu bankalarının dahil edilmesi 2000'li yıllarda olmuştur. Bu yıllardan itibaren yeniden yapılandırma kapsamına alınan bankaların sektörde etkinlikleri artmış ve performansları diğer bankalarla kıyaslanabilecek hale gelmiştir.Bu araştırmanın konusu; 2001 yılında yeniden yapılandırma kapsamına alınan ve halen faaliyetlerini devam ettiren kamu bankalarının bu tarihten 10 yıl öncesi ve 14 yıl sonrasındaki performanslarının, belirlenen kriterler üzerinden karşılaştırılmasıdır. Yapılan analiz neticesinde incelenen yıllar itibariyle yeniden yapılandırma programında çok az bir farklılıkla en başarılı kamu bankasının Halk Bankası olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ziraat Bankası'nın en fazla olumlu gelişim gösteren 2. kamu bankası olduğu ve aktif kalitesi ve şube rasyoları açısından Halk Bankası ile birbirine yakın oranlarda gelişim gösterdiği test edilmiştir. Karlılık rasyolarında genelde olduğu gibi Halk Bankası 1. sırada olduğu, şube rasyolarında ise kamu bankalarının tamamında başarı oranının birbirine yakın seviyelerde olduğu tespit edilmiştir. Kamu bankalarının performansları genel olarak değerlendirildiğinde toplam 36 adet kriter üzerinden, 26 adedinde 2.dönemde daha başarılı oldukları yani yeniden yapılandırma sonrasında olumlu gelişim gösterdikleri sonucuna varılmıştır. Buradan hareketle, kamu bankaları üzerinde uygulanan yeniden yapılandırma çalışmalarının başarılı sonuçlar verdiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, the basic purpose of establishment of state banks in the sector should be financed to the state-supported economy and to steer the economy through these banks. In Turkey, the state owned banks operated by depending on organizational goals and contributed to the economy in the period they established. However, once the country keep pace with developments in the economy and the banking sector and the economy have not been able to support since becoming a burden. This is why some of the state-owned banks have been liquidated, transferred or included in TMSF or they were taken into context in order to restructure their privatization. İn 2000's state owned bansk have been included to the restructuring program of the banking sector in Turkey. After these years the activities of the state owned banks were under the scope of restructuring increased and have become comparable with other banks.Subject of this research; The state owned banks were taken to restructure scope in 2001 and still have been operating currently to compare their performance before 10 years ago after 14 years from that date, based on criteria determined to compare. According to the anlysis result it's examined that the year examined in the restructuring program as it has been concluded that there is very little difference to the Halk Bank of successful state-owned banks. Ziraat Bank, as well as being the second most positive development of public banks in terms of analyse ratios, it has almost equal proportions with Halk Bank, in terms of asset quality and branch ratios. Halk Bank is ranked first as usual in profitability ratios and in terms of the branch ratios all public banks are subject to the same level of success rate in all public banks, However, the three state-owned banks a total of 36 criteria when analyzing the research carried out over 26 units to be more successful in second term namely It was concluded that they showed positive growth after their restructuring. In this case, it is understood that after the restructuring works in public banks they showed successfully results.