Osmanlı son döneminde Trablusgarp vilayetinin sosyal ve ekonomik yapısı (1872-1911)
Social and economic structure of Tripoli province in the last period of Ottoman Empire (1872-1911)
- Tez No: 433874
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tripoli Province, Benghazi, Turkish-Italian Relations, Tripoli War, Imigration Movements
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, Trablusgarp Vilayetinin Osmanlı yönetimindeki son 40 yıllık sosyal ve ekonomik yapısı incelenmiştir. Konu esas itibariyle üç ana başlıkta ele alınmıştır. Birinci bölümde bölgenin, vilayet merkezi haline gelmesinden savaş yıllarına kadar olan sosyal ve ekonomik yapısı incelenmiştir.(1872-1911) İkinci bölümde Türk-İtalyan ilişkileri çerçevesinde Trablusgarp Savaşından söz edilmiştir. Üçüncü bölümde ise savaş sonrası bölgeden Anadolu'ya gelen göç hareketleri üzerinde durulmuştur. Konumuzu, Mebusan Meclisi Zabıt Ceridelerinden, dönemin Düsturlarından ve Osmanlı arşiv belgelerinden faydalanarak ortaya koymaya çalıştık. Bununla birlikte çalışmamızda diğer ikinci el kaynaklardan da yararlanılmıştır. Anahtar Kavramlar: Trablusgarp Vilayeti, Bingazi, Türk-İtalyan İlişkileri, Trablusgarp Savaşı, Göç Hareketleri.
Özet (Çeviri)
In this study, the social and economic structure of Tripoli in last 40 years under Ottoman domination was examined. The subject was approached with 3 major topic. In the first stage, from being capital to war years, the social and economic structure of the region was studied. (1872-1911) In the second part, Tripoli War was mentioned within Turkish-İtalian relations. Third stage dwelled on migrations to Anatolia after the war. We tried to reveal the topic by using Mebusan Meclisi Zabıt Cerideleri, Düstur and Ottoman archival files. In addition, other second hand sources was utilized in this study.