Mehmet Ali Sarı: Hayatı, eserleri ve dini musikideki yeri
Mehmet Ali Sari: His life, works and his place in religious music
  1. Tez No: 434529
  2. Yazar: TUĞBA SAVRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAZLI ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Din, Müzik, Biography, Religion, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Ali Sarı, Dinî Musiki, İcra, Tavır, Kur'an Tilavetinde İstanbul Tavrı, Bestekârlık, Mehmet Ali Sarı, Religious Music, Performing, Musical Style, Reading Quran in İstanbul Manner, Composition
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
ÖZ MEHMET ALİ SARI: HAYATI, ESERLERİ VE DİNİ MUSİKİDEKİ YERİ TUĞBA SAVRAN Ses insanın olmazsa olmazlarındandır. Bu bakımdan ses ve musiki insanlık tarihiyle var olmuştur ve insan her türlü hissine musikiyi yoldaş kılmıştır. Günümüzde unutulmuş bir gelenek ve bir eğitim sistemi hâfız-musikişinas geleneği Merâgî'ye kadar dayanmaktadır. Bu gelenek ve eğitim sisteminin son temsilcilerinden biri de Mehmet Ali Sarı'dır. Osmanlı sarayından kalan son üstatlara talebe oluşu, onlarla uzun yıllar geçirmesi, hatıraları, kendisinde topladığı meziyetler ve üstlendiği birçok görev, bizi bu çalışmayı yapmaya sevk etti. Hâfız Mehmet Ali Sarı'nın hayatı hakkında bir çalışmaya rastlamamış olmamız ve kendisinin de göz önünde olmayı tercih etmeyişi, böyle değerli bir silsilenin son temsilcilerinden birini mutlaka kayıt altına alma gerekliliği, bizi bu çalışmayı yapmaya teşvik etti. Kıymetli büyüklerin hayatlarıyla ilgili çalışmaların genellikle onların ahirete intikali ile yapıldığı acı bir gerçektir. Oysa bizatihi kendisinden daha doğru ve özgün bilgiler almak, hatıralarına ışık tutmak daha faydalı ve geçerli olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MEHMET Ali SARI; HIS LIFE, WORKS AND HIS PLACE IN RELIGIOUS MUSIC TUĞBA SAVRAN Sound is one of the essential parts of human. For that reason, sound and music have existed since the begining of human history and people have made the music companion to all their senses. Today, a forgotten tradition and an education system“hâfız musician”is trace up to“merâgî”. One of the last representatives of this tradition and the education system is Mehmet Ali Sarı. The reasons such as he is a student of the last masters of ottoman palace, spending years with them, his special merits and many tasks he has undertaken referred us to prepare this work. The reason such as we haven't found any work about his life his refusal being in the limelight and the necessity of taking one of the last representatives of such a valuable range into record have encouraged us to prepare this work. It is a sad reality that the works about the lives of precious people are usually done after they have passed away. However, taking more accurate and specific information from himself, shedding light on his memories will be more useful and realictic.