Türkiye'de devlet teşviklerinin yenilenebilir enerji sektörüne yansımaları
The reflections of government grants on renewable energy sector in Turkey
  1. Tez No: 435064
  2. Yazar: HASAN KINACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAZLI YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Maliye, Economics, Energy, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Yenilenebilir Enerji, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Devlet Teşvikleri, Energy, Renewable Energy, Renewable Energy Sources, Government Grants
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Fosil enerji kaynaklarının kullanılması sonucu ortaya çıkan zararlı etkilerin giderilmesi için alternatif enerji kaynağı olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi hızla artmaktadır. Artan bu önem karşısında devletler yenilenebilir enerji alanında yapılacak yatırımları farklı teşvik politikalarıyla destekleyerek enerji üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını arttırmayı hedeflemektedirler. Yapılan bu çalışmada yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını arttırmak için Türkiye'de devlet tarafından verilen teşvikler incelenmiştir. Bu kapsamda, enerjinin tarihsel gelişimi ve yenilenebilir enerji kaynakları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bir sonraki bölümde ise yenilenebilir enerji sektöründe verilen teşvikler incelenmiş Dünya'da ve Türkiye'de uygulanan teşvik politikalarına yer verilmiştir. Sonuç olarak verilen teşviklerin yeterlilik düzeyi değerlendirilmiş ve bu kaynakların kullanımını arttırmak için yatırım öncesi ve yatırım sonrası olmak üzere danışmanlık hizmeti, ar-ge çalışmalarının özendirilmesi, izin, lisans ve belge alımlarının kolaylaştırılması, teşvik fiyatlarının bütçe dengesi göz önünde bulundurularak arttırılması, yerli ekipman üretiminin ve tüketiminin desteklenmesi ile tüketicilerin de teşvik kapsamına alınması gerektiği önerisinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The importance of renewable energy sources has been important issue to decrease the detrimental effects which which results from the misuse of fossil energy resources. With this aim, countries aim to increase the utilisation of renewable energy sources in the generation of energy by supporting the renewable energy investments with different government grants. In this study, grants given by the government to increase the utilisation of renewable energy sources are investigated in Turkey. Within this framework, the historical development of energy, renewable energy sources, and government grants in Turkey and other countires are investigated in detail. As a result, the level of competence of grants are evaluated, and it is suggested that the investment consultancy services before and after the investmens; the encouraging the research and development activities: the facilitating granting permissions and licences and the increasing of domestic equipment production and consumption should be taken in consideration. Moreover, consumers should be included into scope of government grants.