Türkiye'de kamusal harcamaların mali ve hukuki değerlendirilmesi
The fiscal and judicial assesment of public spendings in Turkey
  1. Tez No: 435063
  2. Yazar: ÖMER DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH BURHAN BAHÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Harcamaları, Etkinlik, Verimlilik, Denetim Faaliyeti, Public Expenditures, Effectiveness, Efficiency, Control Activity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
İnsanoğlunun birlikte yaşam sürmeye başlaması ile ortaya çıkan devlet idaresi, üzerinde yaşayan halka çeşitli hizmetler sunmakta ve bu sunulan hizmetlerin de yerine getirilmesi için belirli harcamalar yapmaktadır. İşte devletin birtakım harcamalar yapma zorunluluğu“kamu harcamaları”kavramını ortaya çıkarmıştır. Günümüzde ülkelerin mali politikaları genellikle kalkınma ve refah düzeyini yükseltme amaçlı olmakta ve eğitim, sağlık, çevre, milli savunma, alt yapı şeklinde çeşitli sınıflara ayrılmaktadır. Siyasal süreçlerdeki değişiklik ve demografik artışlar nedeniyle kamu harcamaları gün geçtikçe daha ağır işleyen bir yapıya bürünmüştür. Gün geçtikçe olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmaya başlayan kamu harcamalarındaki artış olgusu, kamu mali yönetiminin yerinde kullanılmayan, etkinliği bulunmayan ve verimlilik olarak düşük seviyelerde bulunan harcamaların ortaya çıkmaması düşüncesiyle koruma altına alınmasını gerektirmiştir. Kamu mali yönetiminin korunması ise kamu harcamalarında verimliliğin ve etkinliğin artırılmasını gerektirmektedir. Çalışmada teorik bilgiler verilerek kamu harcamalarına giriş yapılırken, denetim ve denetimin kamu harcamaları üzerindeki etkinlik ve verimliliğine yönelik dışsallıklar tanımlanmakta ve kamu harcamalarındaki etkinlik ve verimlilik metotlarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, kamu harcamaları ve kapsamı incelenmiştir. Kamu harcamalarının etkinliği ve verimliliği ikinci bölümde tahlil edilmiştir. Üçüncü bölümde ise, denetim ve denetimin kamu harcamalarının etkinliği ve verimliliği üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Dördüncü ve son bölümde kamu harcamalarının etkinliği ve verimliliği üzerine yapılan çalışmalar ve bizim değerlendirmelerimiz ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
State administration, erupted after the commencing cohabiton of mankind, provides various services to public and makes consumption for these expenses of services. Obligation for consuming has revealed concept of“public expenditure”. At the present day, countries' fical policies generally targets development and to elevate welfare level. Countries' fiscal policies are broke down into education, health, environment, national defense and infrastructure. By the day, public expenditures have been bulky because of changes in political processes and demographical increases. For this reason, public financial management is required to protection against waste and inefficiency because of negative externalities caused by increase in public expenditures. Increase in efficiency and effectiveness in public expenditures is required to protect public financial management, The current study aimed to analyse efficiency and effectiveness method on public expenditures while introducing to public expenditures with therotical informations and defining externalities of auditing and its properties about effecftiveness and efficiency on public expenditures, On the first part of the study, public expenditures and their scope has been analysed. Effectiveness and efficiency of public expenditures has been studied on the second part of the study. On the third part of the study. auditing and its effect over effectiveness and efficiency of public expenditures has been evaluated. On the last and fourth part, studies and our evaluation about effectivity and efficiency of public expenditures has been handled.