Tunceli Çemişgezek ilçesindeki yaygın halk inanışları
Common flok beliefs Çemişgezek district of Tunceli
- Tez No: 435082
- Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER OYMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Çemişgezek, Halk İnanışları, Ziyaret Yerleri, Çemişgezek, Folk Beliefs, Places to Visit
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
“Tunceli Çemişgezek İlçesindeki Yaygın Halk İnanışları”adlı tezimiz giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümde; Çemişgezek ilçesinin coğrafi konumu, tarihi gelişimi ve ilçenin günümüzdeki durumu hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Çemişgezek ilçesinde görülen doğum, evlenme ve ölüm ile ilgili halk inanış ve uygulamaları Dinler Tarihi açısından gözlem ve mülakat yoluyla tespit edilmiştir ve Eski Türklerde görülen inanışlar ile ilgili bağlantısı değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise Çemişgezek ilçesindeki sünnet, Nevruz, Hıdırellez, yağmur duası ile ilgili inanışların Dinler Tarihi açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Tezimiz bibliyografya ve ekler kısmı ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
“Common Folk Beliefs Çemişgezek District of Tunceli”at the outside part of the thesis consists of two parts-in. In the Introduction, the historic town of Çemişgezek, geographic location, sources, location provides information on the historical development and current status of the district. İn the first chapter in the district of Çemişgezek birth, marriage and death on the folk beliefs and pratices through observation and interview fort he History of Religions, Ancient Turks were seen in connection with beliefs. In the second part the district Çemişgezek ritual circumcision, Nauruz, hıdırelles, ritual prayer for rain were evaluated fort the History of Religions. Our thesis concludes portion of bibliography and appendices.