Seçim kampanyaları ve seçmen davranışları ilişkisi: Çemişgezek örneği
The relationship between election campaigns and voter behavior: Çemişgezek example
  1. Tez No: 530722
  2. Yazar: MUHAMMED DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. ABDULLAH KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, siyaset, siyasal iletişim, siyasal iletişim yöntemleri, seçmen davranışları, seçim kampanyaları, Communication, politics, political communication, political communication methods, voter behavior, election campaigns
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmanın amacı, Çemişgezek ilçesindeki seçmenlerin davranışları ile seçim kampanyaları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu doğrultuda seçmenlerin seçim kampanyalarına ilişkin davranışları cinsiyet, medeni durum, yaş, gelir durumu, eğitim durumu ve ideolojik tercihleri analiz edilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını Tunceli ilinin Çemişgezek ilçesinde bulunan yaş aralığı 18-65+ olan 420 seçmen (211 Kadın, 214 Erkek) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilmiş Seçmen Tercihi Ölçeği (STÖ) kullanılmıştır. Bu sebeple araştırmacı çalışma sürecini yürütürken öncelikle taslak STÖ oluşturmuş, uzman görüşü alınmış, 216 kişiye pilot uygulama yapıldıktan sonra madde ve faktör analizi yapılarak ölçek geliştirilmiştir. Bu çalışma üç ana bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Birinci bölümde iletişim ve siyasal iletişim başlıkları kapsamlı bir şekilde ele alınmış olup ikinci bölümde seçmen davranışları ve seçim kampanyaları konuları üzerinde durulmuştur. Araştırmanın üçüncü bölümünde çalışmanın asıl uygulamalarına geçilmiş, oluşturulan geçerli ve güvenilir STÖ 420 seçmene uygulanmıştır. Veriler analiz edilirken ilişkisel tarama yöntemi tercih dilmiş, betimleyici istatistikler, frekans, yüzde bağımsız örneklem t-testi, ANOVA ve TUKEY testi yapılmıştır. Sonuç ve değerlendirme kısmında ise alan araştırmasından elde edilen veriler doğrultusunda değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between the voter behavior of the district of Çemişgezek and the election campaigns. In this respect, the behaviors of the voters regarding the election campaigns were analyzed in terms of gender, marital status, age, income status, educational status and ideological preferences. The participants of the study were 420 voters (211 Female, 214 Male) with an age range of 18-65 + in the town of Tunceli. Voter Preference Scale (CSO) developed by the researcher was used as a data collection tool. For this reason, when the researcher was carrying out the study process, the draft CSOs were prepared, expert opinion was taken and after the pilot application to 216 people, the scale and item-factor analysis were performed. This study consists of three main sections and conclusion. In the first chapter, the topics of communication and political communication have been handled in a comprehensive manner and the second part focuses on counter-behavior and election campaigns. In the third chapter of the study, the main applications of the study were applied and valid and reliable CSOs were applied to 420 voters. While analyzing the data, relational scanning method was preferred, descriptive statistics, frequency, percentage independent sample t-test, ANOVA and TUKEYtest were performed. In the conclusion and evaluation section, an evaluation was made according to the data obtained from the field survey.