Sevilla'da Mudejar şehirciliği: 13.-15. yüzyıllarda Hıristiyan şehirciliği üzerindeki İslam etkileri
Mudéjar urbanism in Seville: the influence of İslam on the Christian urbanism between 13th and 15th centuries
  1. Tez No: 435109
  2. Yazar: FATMA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU MAHİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: İspanya, Sevilla, Murabıtlar, Muvahhidler, Endülüs İslam kenti, Hıristiyan kenti, Mudejar kenti, Spain, Seville, Almoravids, Almohads, Andalucía Islamic City, Christian City, the City of Mudejar
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk-İslam Sanatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 429
Özet
Bu çalışmada, Hıristiyanların 1248'de kenti ele geçirmelerinden 1502 yılına, Müslümanların kentten sürülmelerine kadar olan süre içerisinde Sevilla'da Hıristiyan kenti üzerindeki İslam etkileri ele alınmıştır. İslam etkilerinin görüldüğü kentin yasa ve tüzükleri, yerleşim düzeni, dini ve sivil yapıları, çarşı ve pazarları, endüstri alanları, tersane ve alt yapı sistemleri incelenmiştir. Konu, Sanat Tarihçisi bakış açısını derinleştirmek amacıyla Sevilla'da Conquista sonrası kent değişim ve dönüşümünü etkileyen demografik ve coğrafi yapı, siyasi, sosyal ve ekonomik şartlar göze alınarak değerlendirilmiştir. Bu araştırma ile, Avrupa kentlerinde görülmeyen, hamamlar, havuzlar, su kanalları gibi alt yapı sistemleri ve sulama tekniklerinin Sevilla'da Hıristiyan döneminde Endülüs-İslam etkileri ile geliştiği ve sürdürüldüğü anlaşılmıştır. Hıristiyan döneminde kentte, Mağrib, Kuzey Afrika ve İber Yarımadası'nda görülen İslam dönemi mimari geleneğinin görkem ve zenginliğini yansıtan yapıların benzerlerinin Hıristiyan kentinde inşa edilmesi ile Sevilla'nın, kendine özgü kentsel bir karakter kazandığı görülmüştür. Conquista'dan sonra kentte Papalık, kent konsey üyeleri ve Kraliyet ailesi arasında yapılan arazi paylaşımlarında mahalle ve sokakların İslam dönemi yerleşimleri ve mahalle camileri dikkate alınarak düzenlendiği anlaşılmıştır. Çalışmada, Muvahhidler döneminde zirveye ulaşan İslam dönemi kent yapısının, yerleşim ve mahalle düzenlemelerinin, dini ve politik merkezlerinin Ortaçağ Hıristiyan döneminde değiştirmenin mümkün olmadığı görülmüştür. Sanat ve kent tarihi araştırmalarında“Mudejar”olarak adlandırılan bu etkilerin, kralların istekleri ve yasal düzenlemeleri ile devam ettiği gözlemlenmiştir. Ayrıca, Hıristiyan döneminde Sevilla kent yapısında görülen bu etkilerin Hıristiyan toplumu ile kent konsey üyeleri arasında oluşan beğeni ve taleplere, optik algılamaya, toplumsal belleğe; Hıristiyan ve Müslümanların bir arada yaşamalarının sonucu oluşan siyasi, sosyal ve ekonomik faydalara da dayandığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study looks at Islamic influences on the Christian city of Seville between the Reconquista of 1248 and the expulsion of the Muslims in 1502. In particular, it looks at influences of Islamic civilization on the city's laws and statutes, city planning, military and civilian buildings, markets and bazaars, industrial areas, shipyards, and general infrastructure. Furthermore, this study looks at the demographic, geographic, political, social, and economic factors that contributed to the city's transformation and development after the Reconquista. With this study, it has been understood that the infrastructures like public baths, pools, water channels and irrigation techniques, which were not followed in European cities, were developed and sustained in the Christian era in Seville with the influences of Andalucía-Islamic era. It has been observed that similar structures were built in Seville reflecting the glory and wealth of the Islamic Architectural tradition in Magrib, North Africa and Iberian Peninsula during Christian Era, and gave Seville an urban characteristic that is specific to it. After the Reconquista, the papacy, members of the city council, and members of the royal family arranged neighborhoods and streets based on the patterns of the structures and mosques built during the Islamic period. Urban structures, residences, neighborhoods, and religious and political centers that were built during the Almohad period did not change under the Christian period. These influences are called“mudéjar”and were maintained at the behest of the kings. These influences were based on the likes and demands of the Christian Society and City Council members, optical perceptions, social memory, and on the political, social and economic benefits that were formed with the Muslims and Christians living together.