Cadı Kazanı'nın kurgusu ve oyun kişilerinin oluşum sürecinde tarihsel gerçekliğin rolü
The role of historicity in the construction process of The Crucible's dramatic structure and dramatis personae
- Tez No: 435279
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT ÇAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Cadı Kazanı, Tarih, Sosyoloji, Salem, Arthur Miller, McCarthy, The Crucible, History, Sociology, Salem, Arthur Miller, McCarthy.IV
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
“Cadı Kazanı'nın Kurgusu ve Oyun Kişilerinin Oluşum Sürecinde Tarihsel Gerçekliğin Rolü”başlıklı incelememizde Cadı Kazanı'nda kurgu ve gerçeklik ilişkisini incelemeyi amaçladık. Bu bağlamda toplumbilimsel ve tarihsel bir bakış açısından hareketle öncelikle oyunun konu edindiği 1692 yılının Salem kasabasını ardından oyunun yazıldığı dönemde Amerika'nın iç politikasını derinden etkileyen McCarthy dönemini incelemeye çalıştık. Aynı zamanda her iki dönemin de izlerini taşıyan oyunun dramatik yapısına ve oyun kişilerinin karakterlerine odaklanmaya ve onları bir dramatik metinin analizine uygun şekilde çözümlemeye özen gösterdik. Bu bakış açısına uygun olarak oyun kişilerinin gerçek özyaşam öykülerini araştırarak bu verilerin karakterlerin oluşumunda ne kadar etkili olduğunu açıklamaya çalıştık. Oyun kişilerinin özyaşam öyküleri ile oyundaki karakterleri arasındaki farkları tespit etmek bize, Arthur Miller'ın özgün bakış açısını ve sosyopolitik görüşlerini oyuna nasıl müdahil ettiğini açıklamamız açısından yardımcı oldu. Bu araştırmada aynı zamanda gerek amacı metni sahnelemek olan yönetmenlere tarihsel bir arka plan çalışması için yönlendirici veriler sunulmaya, gerek araştırmacılar için metinin bir analizini yapmaya gerekse oyun kişilerini canlandıracak oyuncular için başlıca kahramanların analizleri için bir temel oluşturmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
We search to analyze in our thesis the relationship between history and fiction in The Crucible by Arthur Miller. To achive our goal, we tried to summerize firstly the social and political conditions of the Salem town on 1692 as well as te Notion of McCarthysim that appeared during the 50's in America from a sociological and historical point of view. We have also focused our attention to the dramatic structure and the caracters of the play that contains the traces of tboth historical periods. Front his point of view, we tried to compare the biographical facts of the characters and their actions through the play and in order to distinguish the differeces between reality and fiction. These differences led us to the discovery of the personal and politial visions of Arthur Miller who transformed and restructured the personalities of the Sallem villagers of 1692 into fictional beings that are able to represent a variety of dramatic themes. In this study we also aimed to create a sociological and historical bases for the directors who intend to stage the play and also present the historical datas that are necessary for the actors and actresses who intend to impersonate the characters.