Dış ticaret firmalarında döviz kuru riski: İzmir ili örneği
Exchange rate risk in foreign trade companies: Sample of İzmir province
  1. Tez No: 435325
  2. Yazar: MERT ÖZSAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. F. DİLVİN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz Kur Riski, Finans, Dış Ticaret, Exchange Rate Risk, Finance, Foreign Trade
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İzmir ilinde dış ticaret yapan firmaların döviz kuru dalgalanmalarından dolayı ticari bir riskle karşılaşmaları kaçınılmazdır. Bu nedenle işletmelerin bu riske karşı tutum ve davranışları inceleme altına alınmıştır. İzmir ilinde dış ticaret faaliyeti gösteren ticari işletmelerin döviz kur riskine karşı duyarlılıkları tez çalışması kapsamında incelenmektedir. Tez kapsamında İzmir ilinde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren ticari işletmelere yönelik internet yolu ile anket çalışması yürütülmüştür. Elde edilen sonuçlardan çıkan verilere göre ticari işletmelerin riski yönetme konusunda yeteri kadar bilinçli olmadıkları mali teknikleri ve finansal araçları yeteri kadar kullanmadıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Foreign trade companies which based on in İzmir have a risk because of exchange rate fluctuations. Therefore, the companies have been under investigation by the attitudes and behaviors against this risk. In this thesis, Izmir survey via the internet for commercial enterprises operating in various sectors in the province was conducted. According to this data the results were not good the companies not to use enough technical financial instruments about managing risk.